НОВИНИ

Москва и Дамаск обявяват "хуманитарни паузи" в обстрела на Алепо

Руските и сирийските военни започват да провеждат "хуманитарни паузи" в сирийския град Алепо, за да се позволи на цивилните да напуснат града и да се осигури изтеглянето на въоръжените бунтовници, предаде ТАСС, цитирайки началника на главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской.

bnt avatar logo
от БТА
21:33, 17.10.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
москва дамаск обявяват хуманитарни паузи обстрела алепо

Генералът не уточни за колко такива паузи става дума, но първата вече е обявена - на 20 октомври от 8 ч сутринта до 16 ч. "Ние разбираме, че съгласуването на всички въпроси може да се проточи дълго. Затова решихме да не губим време и да започнем да провеждаме "хуманитарни паузи", най-вече за свободно преминаване на мирни жители, за евакуация на болни и ранени, а също и за изтегляне на бунтовнически бойци", отбеляза Рудской.

Той добави, че през посоченото време руската авиация и сирийските правителствени войски ще спрат въздушните удари и обстрела с други видове оръжие.

Рудской призова ръководството на бунтовниците да разминира подстъпите към хуманитарните коридори и да даде възможност на населението да напусне източен Алепо. На цялото градско население, напускащо града, се гарантира пълна безопасност, оказване на медицинска и друга помощ, а също настаняване в пунктове за временно пребиваване. На хората ще бъдат осигурени топла храна и предмети от първа необходимост, добави той.

Генерал Рудской отбеляза също, че терористите в Алепо продължават да получават американски противотанкови ракетни комплекси TOW и други съвременни оръжейни системи. Според него бунтовниците не се отказват от опитите да възстановят коридорите си за снабдяване с оръжия и боеприпаси в обкръжената източна част на Алепо.


Предложеното от Русия днес осемчасово прекъсване на бомбардировките в Алепо на 20 октомври е
"позитивно", но не е достатъчно дълго, за да се достави необходимата помощ на обсадения сирийски град, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.
Необходима е "по-дълга пауза, за да могат да влязат камионите" с хуманитарна помощ в източната част на града, контролирана от бунтовниците, обясни той. Този сектор, където живеят 250 000 души, непрестанно е бомбардиран от края на септември от сирийски и руски самолети, припомня агенцията.
"Всякаква пауза в бойните действия е позитивна за населението, но ние се нуждаем от повече време, за да задвижим хуманитарната машина", добави Дюжарик, който припомни, че ООН по-рано е призовавала за 48-часови паузи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Набиха шофьор на автобус в Шумен
Набиха шофьор на автобус в Шумен
ЕК предлага 0% за нивата на годишните ни емисии на парникови газове
ЕК предлага 0% за нивата на годишните ни емисии на парникови газове