НОВИНИ

МОСВ стартира програма за подпомагане на минералните находища в България

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви старта на пилотната инвестиционна програма „Минерални води”, подкрепена от МОСВ. Програмата ще се реализира от Националния доверителен екофонд.

мосв стартира програма подпомагане минералните находища българия
bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 25.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

„Тя е един шанс за общините. Това е моя лична амбиция и полагаме много усилия, за да насърчим ефективното оползотворяване на минералните води. България е богата на природни ресурси и има находища на минерални води”, каза Ивелина Василева.

Програмата в пилотната си фаза разполага с бюджет от 3,5 млн. лв. Това са средствата, които под формата на безвъзмездно финансиране ще бъдат предоставени на общините, за да развиват своите регионални планове, за да развиват потенциала, въз основата на находищата на минерални води. Това са средства, които държавата ще насочи за реализацията на зелени проекти. Безвъзмездното финансиране по проектите ще бъде до 50%, а за останалите 50% те трябва да намерят възможности или за привличане на външни средства или използвайки общински средства.

Общините, разполагайки с ресурс от минерални води могат да ги предоставят на ползватели, за което да получават приходи в бюджетите си. Ако общините изтеглят кредит програмата ще поеме лихвите по него, тоест автоматично кредитите ще се превърнат в безлихвени. Обявяването на поканата за общините започва а 1 ноември, а срокът за кандидатстване е 16 декември. Тези общини, които имат проектна готовност ще мигат да ползват финансиране още в рамките на 2017 г.

Най-важните критерии, които ще бъдат съблюдавани са готовност, готови технически проекти и финансово-икономическа обосновка как ще се реализират проектите и какви приходи ще могат да реализират за общинските си хазни.

Василева поясни, че чрез програмата, ако има нужда се подпомага да се модернизира мрежата, а от там нататък общината сама преценява какво да прави, дори и спа центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души бяха ранени в Австрия от дегизирани като клоуни нападатели
Трима души бяха ранени в Австрия от дегизирани като клоуни нападатели
Възобновиха строителството на яз. Луда Яна след 16-годишно прекъсване
Възобновиха строителството на яз. Луда Яна след 16-годишно прекъсване