НОВИНИ

Музеят на дизайна в Лондон отново отваря врати следващата седмица

Лондонският Музей на дизайна, който затвори врати, за да се премести в нова, три пъти по-голяма сграда, ще започне отново да приема посетители следващата седмица с амбицията да се превърне в световен център на дизайна, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:31, 18.11.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още
музеят дизайна лондон отново отваря врати следващата седмица

С повторното откриване на музея ще приключи осъществяването на проект на стойност 83 милиона британски лири за реновация на изоставена сграда от 60-те години на миналия век в западната част на британската столица. В новия Музей на дизайна ще бъдат изложени около 1000 експоната, обхващащи различни области на дизайна, от високите токчета на обувките, проектирани от Кристиан Лубутен, до модела "Форд Т" на американския автомоболистроител.
"Амбицирани сме да създадем място, което да стане световен център на дизайна", заяви директорът на музея Деян Суджич.

Новата сграда на музея е проектирана от архитекта Джон Посън и включва голяма зала в светли тонове. "Това е прекрасна нова катедрала на дизайна - отбеляза основателят на музея, дизайнерът Терънс Конран. - Тя ще позволи да се сбъднат мечтите ни." Конран прецени, че този музей е единствен по рода си в света.

Първата временна изложба в новия музей е озаглавена "Страх и любов - реакции към един комплексен свят" и включва 11 инсталации, създадени от художници от всички краища на планетата, сред които японеца Кения Хара и Нери Оксман, която е с американско и израелско гражданство. Музеят ще отвори отново врати на 24 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО отмени извънредното положение в света във връзка с вируса Зика
СЗО отмени извънредното положение в света във връзка с вируса Зика
Радан Кънев: Възможно е да бъдем силна опозиция в следващия парламент
Радан Кънев: Възможно е да бъдем силна опозиция в следващия парламент