НОВИНИ

Над 12 хиляди са вече бежанците, блокирани на македоно-гръцката граница

Властите в Скопие продължават да не пропускат мигрантите по пътя им към Европа. Неправителствени организации в района на граничния пункт Идомени предупреждават за опасност от хуманитарна криза.

Александър Марков
от Александър Марков
11:56, 05.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Пунктът Идомени през последните няколко дни се е разраснал много. По информация на върховния комисариат за бежанците към ООН в момента вървят още 1000 към пункта, които ще пристигнат най-вероятно довечера. Тук на откритото поле ще пренощуват 13 хиляди души. Огромни опашки се извиха пред полицейския пункт Идомени, където се подпечатват документите на бежанците за да продължат към Македония. Оказа се обаче, по информация на ООН, че македонците са въвели нови рестриктивни правила за прием на бежанците.
Така например, ако си бежанец и си престоял 30 дни на гръцка територия биваш връщан за да престоиш още 30 дни, след което отново можеш да се опиташ да преминеш на македонска територия. Други бежанци, които са пропускани в Македония трябва да преминат специални интервюта, такива каквито минават и на влизане в Гърция, а именно трябва да отговорят на поредица от специални въпроси за да докажат, че са сирийци или иракчани за да могат да преминат. Афганистанците все още не биват допускани, тъй като са третирани като икономически мигранти.


Вижте подробности в прякото включване на Александър Марков от Идомени в новините "По света и у нас" в 12 часа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват малките кораби и яхти във Варна
Проверяват малките кораби и яхти във Варна
Държавен контрол над турския вестник Заман
Държавен контрол над турския вестник "Заман"