НОВИНИ

Нападение с брадва във влак в Германия

Нападение с брадва потресе Германия. 17-годишен афганистанец нападна пътници във влак в южната част на страната. Четирима са тежко ранени, общо 15 души са пострадали. Баварските власти смятат, че извършителят вероятно се е радикализирал съвсем скоро. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:18, 19.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Обичайно пътуване с нощен влак се превръща в кошмар за десетки пътници. Когато влакът е в района на германски град Вюрцбург, младеж вади брадва и нож и с тях напада останалите хора във вагона.

Свидетели казват, че крещял Аллах е велик. Успява да рани 15 души, преди да бъде застрелян от полицията.

Сред пострадалите е и четиричленно семейство от Хонконг. Нападателят е непълнолетен афганистанец, пристигнал в Германия преди две години като непридружен непълнолетен.

Подал е молба за убежище през март. Живял в приют за непълнолетни бежанци допреди две седмици, когато бил преместен в приемно семейство.

При обиск в дома на нападателя беше намерено ръчно изработено знаме на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

ЙОАХИМ ХЕРМАН, вътрешен министър на Бавария: Искам да подчертая, че на този етап от разследването, което продължава с пълна сила, не е открито доказателство, че младежът е свързан с ислямистки мрежи.

Нападението засилва страховете от зачестилите атаки на така наречените самотни вълци в Европа, след серия от подобни случаи през последните месеци в различни страни. Засега в германия не беше допуснат атентат от голям мащаб, каквито имаше в Белгия и Франция. Властите обаче са предотвратили многобройни заговори за подобни удари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация помага на млади българи да започнат бизнес
Фондация помага на млади българи да започнат бизнес
Специално интервю пред БНТ на министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина
Специално интервю пред БНТ на министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина