НОВИНИ

Нападение с хладно оръжие в Лондон

Британската полиция задържа 19- годишен мъж, въоръжен с нож, който уби възрастна американска гражданка и рани още пет души в центъра на Лондон. Засега няма данни за ислямистка връзка.

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 04.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Властите съобщиха, че нападателят е норвежец от сомалийски произход, но нищо не доказва ислямски радикализъм. Силите на реда определят нападението като предизвикано от влошено психическо здраве, осъществено спонтанно и на произволен принцип. Трагедията се разигра на Ръсел Скуеър, недалеч от Британския музей.

Марк Роули - Скотланд Ярд:
По първоначални данни психическото здраве е изиграло значителна роля в този случай. Това е една от основните писти в разследването. На този обаче не трябва да изключваме никаква вероятност по отношение на мотива и тероризмът остава една от насоките, които да проверим.

Петимата ранени са от Великобритания, Съединените щати, Израел и Австралия. Двама са хоспитализирани. Полицията е реагирала светкавично, в рамките на пет минути. Бързата й намеса е предотвратила още жертви.

Джоди Пари - очевидец:
Носеше нож, по ръцете му имаше кръв. Когато се обърна да погледне полицията, всъщност се обърна към моята позиция на прозореца. Продължи да бяга, като се обръщаше да види къде е полицията.

Очевидци в района твърдят, че не са виждали толкова силно полицейско присъствие от терористичните нападения срещу транспортната система на Лондон през юли 2005-та.

Нацарено Каландриело- очевидец:
Първо чух сирените, после видях мигащите светлини, което е необичайно, защото улицата е тиха. После отворих процореца, чух викове и видях заподозрения, който бягаше. Гонеха го трима или четирима полицаи. Простреляха го в крака, помислих, че с оръжие, но после разбрах, че са използвали друго средство. Събраха се много полицаи, блокираха улицата, мъжът лежеше на земята. Мислех, че е мъртъв, но после видях, че се движи, а те се опитваха да го свестят.

След инцидента кметът на Лондон Садик Хан прекъсна отпуската си и увери, че сигурността на лондончани остава приоритет номер едно. За общественото спокойствие утре градът ще усъмне със засилено и видимо присъствие на въоръжена полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три варианта за наваксване на пропуснатия материал в 7 клас
Три варианта за наваксване на пропуснатия материал в 7 клас
Пазят горите в Кюстендилско от пожари
Пазят горите в Кюстендилско от пожари