НОВИНИ

Напрежението между Пхенян и Вашингтон продължава да расте

Напрежението между Северна Корея и Съединените щати продължава да расте. Пхенян предупреди Вашингтон, че ако американски самолетоносачи останат в регионa, азиатската страна ще бъде принудена да използва сила.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
08:44, 15.04.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Конфликт между Съединените щати и Северна Корея може да избухне всеки момент. Подобни опасения изрази Китай, който има близки отношения с двете страни. В същото време говорител на Корейската народнодемократична армия заяви, че "всички престъпни провокативни действия на Съединените щати в политическата, икономическата и военната сфера ще бъдат осуетени изцяло от най-силните ответни мерки на армията".

В изявлението се предупреждава, че "сериозната военна истерия" на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е достигнала "опасна фаза, която повече не може да се пренебрегва".По-рано снощи неназовани представители на САЩ съобщиха, че администрацията на Тръмп е избрала стратегията си по отношение на Северна Корея: "Максимален натиск и диалог", заради опитите с ядрено оръжие на Пхенян.

На този фон в севернокорейската столица се проведе огромен военен парад по повод 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир-сен, който е основател на азиатската държава. Освен отбелязването на Деня на слънцето, както е официалното име на празника, изолираната комунистическа страна иска да изпрати безпрецедентно послание за военната си мощ на САЩ, Южна Корея и Япония. Според мнозина наблюдатели страната може да използва годишнината за извършването на шести ядрен опит или за изстрелване на балистична ракета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения
Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения
Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим
Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим