НОВИНИ

Турция е разделена за референдума за конституционни промени

Последен ден от кампанията за турския референдум. Преднина с по-малко от 2% за подкрепящите промените в турската Конституция, дават последните проучвания на общественото мнение. Върховната изборна комисия наложи забрана за политическа пропаганда, прогнози и коментари по медиите от 12:00 ч. местно време в петък до неопределен час в неделя, когато е изборният ден.

Александър Марков
от Александър Марков
08:28, 15.04.2017 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
По света

В Истанбул 10 милиона души имат право на глас. В един от истанбулските квартали противници на предлаганите 18 конституционни промени провеждат митинг. "Хаир" - значи "не".

- Ще гласувам с "не", защото в Турция имаме нужда от социална и здравна реформа, а не конституционна.

- Толкова власт не сме давали дори и на нашия баща-основател - Мустафа Кемал Ататюрк.

Митингът се организира от най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия, според която промените в Конституцията ще доведат до еднолично управление и ще подчинят съдебната система на изпълнителната власт.

Ерхан Бозан, Републиканска народна партия: Турция има 100-годишен демократичен опит. Не можем да се откажем от него сега, за да дадем цялата власт в ръцете на един човек. Това е неприемливо. Едноличното управление не е демокрация.

От трибуната на среща с местни синдикалисти лидерът на партията Кемал Калъчдароглу заяви, че Турция иска да е част от цивилизования свят и призова симпатизантите си да отхвърлят промените.

Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия: Тази република е на всички нас и е модел за целия ислямски свят. Заради едноличното управление на един човек сега има опасност да се върнем години назад. Президентът ще има контрол над цялата съдебна система. Гласувайте с "не", за да запазим демокрацията, защото у нас властта никога не е била в ръцете само на един човек.

На площад "Галата" привържениците на "да" обясняват, че промените ще направят държавата по-силна, ще предотвратят съставянето на крехки парламентарни коалиции и някак си ще направят борбата с тероризма по-успешна.

- Аз съм за промените, защото имаме нужда от силен лидер, от силна власт. Ще гласувам с "да" в името на това знаме.

- Обичам те, Ердоган. Да, да, да!

Миа Кхан вижда в президента Реджеп Ердоган силен лидер, който води страната към по-добро.

Миа Кхан, привърженик на президента: Той управлява вече 14 години и е брилянтен. Увеличиха се туристите от Европа, Америка и Великобритания и им е наистина приятно тук. - Какво мислите за конституционните промени, които предлага? - Знам, че иска повече власт от Парламента и мисля, че това е законно. Той има качествата на водач, така че го подкрепям в искането му - за да направи страната по-добро място.

Митингите и на опозицията, и на привържениците на "да" преминават при изключителни мерки за сигурност след арестите на предполагаеми атентатори в деня на референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим
Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим
Гледайте НА ЖИВО от Йерусалим запалването на Благодатния огън
Гледайте НА ЖИВО от Йерусалим запалването на Благодатния огън