НОВИНИ

Нараства расистката дискриминация във Великобритания след Брекзит

Все повече случаи на расистка дискриминация се наблюдават във Великобритания, след като Кралството гласува за напускане на Европейския съюз през юни.

нараства расистката дискриминация великобритания брекзит
bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 30.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Според анкети на Института по търговски мениджмънт, близо 60 % от хората в Обединеното Кралство усещат нарастване на престъпленията от омраза.

Над 75 % смятат, че те са се превърнали в главен проблем за британското общество.

Алекс Мбе, директор на анти-расистка благотворителна организация: След Брекзит атаките се увеличиха. Мисля, че референдумът ни изправи пред едно ново предизвикателство. Все повече семейства не се чувстват сигурни заради медийното внимание, заради политическата несигурност. Има много съмнения по отношение на правата на мигрантите.

Според данни на Скотланд Ярд броят на престъпленията от омраза се е покачил драстично, от близо 1500 случая преди до близо 2500 случая след референдума през юни.

Много хора се притесняват, че решението за напускане на Европейския съюз е предложило психологическа подкрепа на расистите в държавата.

Една от най-често срещаните нападки към мигранти е да се върнат обратно по родните си места.

Алекс Мбе, директор на анти-расистка благотворителна организация: Преди, фразата "връщай се обратно, откъдето си дошъл" беше изключителна рядкост. Но покрай кампанията за Брекзит, тя се възроди.

По последни данни районите, гласували в полза на Брекзит, са също така и местата, където се наблюдава най-високо покачване на подобни престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще празнуват животните в столичния зоопарк настъпването на новата година
Как ще празнуват животните в столичния зоопарк настъпването на новата година
​3D сцена във Варна ще зарадва публиката на 31 декември
​3D сцена във Варна ще зарадва публиката на 31 декември