НОВИНИ

Продължават сраженията в Източна Украйна

Продължават сраженията в Източна Украйна в района на Донецк, които се възобновиха преди три дни. Артилерийските обстрели и от двете страни на разделителната линия заплашиха с хуманитарна катастрофа гъстонаселения район и взеха живота на най-малко 10 души - украински войници и цивилни граждани. В интервю за БНТ украинският посланик Микола Балтажи призова България да осъди подновяването на бойните действия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:39, 01.02.2017
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Трудно е да се каже кой пръв - сепаратистите или украинските войски, са нарушили примирието, но страдат жителите и от двете страни на разделителната фронтова линия. В резултат на артилерийските обстрели и сраженията край контролирания от Украйна град Авдеевка 25-хилядното селище остана без ток, вода и парно. Спря работа и най-големият в Европа коксохимичен завод.

Жителите na Avdevka търсят убежище в палаткови лагери.

Местна жителка, Авдеевка: У дома сега е пет градуса. Преди три дни спряха тока. Газ няма. Не мога нищо да сготвя. Затова дойдох тук.

На обстрели са подложени и близките до Авдеевка и контролирани от сепаратистите Донецк и Макеевка. Днес те останах без вода.

Валерий Третяков, жител на Донецк: Имаше силен взрив. Стъклата се изпотрошиха. Гледам, жена ми лежи на възглавницата и цялата в кръв. Нищо не можах да направя, защото шрапнел беше поразил шията й. Отиде си за една минута.

И двете страни взаимно се обвиняват във възобновяване на сраженията и нарушение на Минските споразумения.

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България: Като стрелят - ние така ги наричаме, обединените руско-терористически сили, които действат в Донбас, ние отговаряме. Няма наредба украинските войници да не отговарят. Въпросът е да не се стреля по мирни квартали, а там се стига до туй, че боевиките стрелят.

Посланик Балтажи призова санкциите срещу Русия да не бъдат отменяни заради подкрепата, която оказва на сепаратистите, и настоя, че Украйна не нарушава Минските договорености. В Кремъл, както и лидерите на сепаратисткa Донецк твърдят, че новите сражения са провокация от страна на Киев.

Едуард Басурин, зам. министър на отбраната на ДНР: Ние ще продължим да спазваме примирието при условие, че украинската страна прекрати обстрелите. Важно е да се отбележи, че украинските власти сами нарушиха електроснабдяването на Авдеевка, за да ни обвинят в провокации.

Съветът за сигурност на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призоваха двете страни да спрат обстрелите. Ескалацията на конфликта идва в момент, когато войната в Сирия все повече измества вниманието от Източна Украйна. За пореден път в Минск днес заседава контактната група, но две години след подписването на Минските споразумения конфликтът в Украйна не изглежда близо до своето решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиха възрастна жена в първомайското село Дълбок извор
Убиха възрастна жена в първомайското село Дълбок извор
Тръмп и икономическия му екип с критики към Китай, Германия и Япония
Тръмп и икономическия му екип с критики към Китай, Германия и Япония