Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

НАТО: Русия трябва да се върне към договора за ракетите до 2-ри август

Русия има срок до 2 август да се върне към изпълнението на договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег на действие. Това каза днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Министрите на отбраната на страните членки на Пакта се събират утре и в четвъртък в Брюксел, за да обсъдят ответни действия, ако Москва окончателно се откаже от договора. От българска страна в срещата ще участва заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:20, 25.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Обтегнатите отношения НАТО-Русия за пореден път ще бъдат в центъра на разговорите на военните министри от Пакта. Според Столтенберг има шанс договорът от 1987 година за унищожаването на ракетите със среден и малък обсег да бъде спасен, но той става все по-малък. Генералният секретар коментира, че все пак вярва в диалога. Затова следващата седмица ще има и ново заседание на Съвета НАТО-Русия.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Русия има само пет седмици, за да спаси договора. Така че утре ще решаваме какви ще бъдат следващите стъпки на НАТО, в случай че Русия не се съгласи. Нашият отговор ще бъде отбранителен, премерен и координиран. Няма да действаме огледално на Русия. Нямаме намерение да разполагаме нови наземни ядрени ракети в Европа. Не искаме нова надпревара във въоръжаването.

Военните министри ще обсъждат утре и в четвъртък и разходите на Алианса да отбрана. Според Столтенберг за пета поредна година те се увеличават, за 2019 - с 3,9 на сто.

Според данните на НАТО България е отделила тази година 1,61 процента от брутния си вътрешен продукт за военни нужди. Целта на Алианса е до 2024 година всички съюзници да отделят по два процента от БВП за отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият президент на Армения Роберт Кочарян остава в ареста
Бившият президент на Армения Роберт Кочарян остава в ареста
Поставят ограничител на скоростта на мястото на катастрофата във Варна
Поставят ограничител на скоростта на мястото на катастрофата във Варна