НОВИНИ

Реакции след налагането на нови американски санкции срещу Иран

Допълнителните американски санкции срещу Иран предизвикаха вълна от коментари в световен мащаб. Изчерпва ли Вашингтон икономическите си лостове за въздействие върху Техеран и ще имат ли реален ефект новите рестрикции?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:30, 25.06.2019
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Съединените щати трябва да спрат икономическата война срещу иранския народ - това каза пред журналисти посланикът на ООН в Иран.

Маджид Тахт Раванчи говори пред журналисти, докато на закрито заседание на Съвета за сигурност, поискано от САЩ, се обсъждаше напрежението между Техеран и Вашингтон от последните няколко дни. Снощи американският президент Доналд Тръмп подписа указа за нови санкции срещу Иран.

Рестрикциите засягат върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей, външният министър Джавад Зариф, представители на властта и военни. Те няма да имат достъп до ирански активи за десетки милиарди долари. Според критици обаче новите санкции ще имат твърде незначително реално въздействие и може допълнителни да нажежат напрежението. Сенатът одобри решението на Тръмп, но изрази опасения от липсата на ясна стратегия за двустранните отношения.

Крис Куунс, сенатор-демократ, Делауеър: Подкрепям налагането на допълнителни санкции в отговор на иранското нападение над американски дрон.

Джим Инхоф, сенатор-републиканец, Оклахома: Радвам се, всъщност, съм облекчен, че не сме във военен конфликт с Иран, но съм притеснен от липсата на ясна стратегия от страната на администрацията, както и от липсата на обяснение как точно президентът вижда бъдещите отношения между Съединените щати и Иран.

Според Техеран, с действията си Вашингтон "затваря пътя пред дипломацията" между двете държави. Междувременно Франция, Великобритания и Германия са предупредели Иран, че ако се откаже частично от ядреното споразумение от 2015 година, каквито намерения Техеран, ще се сблъска със "сериозни последици".

Според Иран, с действията си западните държави демонстрират липсата на воля за спазване на ангажиментите си по сделката от преди 4 години.

Иранската ядрена програма вероятно ще бъде един от акцентите по време на разговора между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, планиран в кулоарите на срещата на Г-20, която започва в Япония в края на седмицата. Освен с Путин, Тръмп се очаква да разговаря още с лидерите на Германия, Япония, Индия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранна среща за сигурността в Израел
Тристранна среща за сигурността в Израел
Оценяват щетите след бурята в Пловдив
Оценяват щетите след бурята в Пловдив