НОВИНИ

Свлачища взеха жертви в Калифорния

Най-малко 13 души загинаха при свлачища в американския щат Калифорния. Причината за бедствието са проливните дъждове. Някои от градовете в района са покрити с повече от метър кал. Борис Бъчваров разказва.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
07:15, 10.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Най-тежко пострадал е град Монтесито. Там бяха проведени спасителни операции, при които се наложи хора да бъдат измъквани от автомобилите си с хеликоптер.

Спасителните екипи използват специално обучени кучета, за да открият евентуални жертви в няколко къщи, затрупани от свлачище. Пожарната служба на Санта Барбара публикува в Туитър няколко снимки, показващи цели квартали, залети от кал - на места достигаща до кръста -, съборени са къщи и пътища, които са непроходими.

Бил Браун, шериф на окръг Санта Барбара: "Много трудно достигаме до засегнатите райони и ни е трудно да помогнем на хората в беда. Единственото сравнение, което мога да направя в момента? Все едно виждаме бойно поле от Първата Световна война."

Най-засегнати са окръзите Санта Барбара и Вентура, където хиляди жители бяха евакуирани заради риск от свличане на кални маси в районите, в които миналия месец бушува най-големият пожар в щата. Метеоролозите прогнозират, че студеният фронт, идващ от Аляска и придружен от силни ветрове, може да донесе още обилни валежи.

В Лос Анджелис бе наредено да се евакуират обитателите на около 700 жилища. За окръзите Мендосино и Сонома северно от Сан Франциско са издадени предупреждения за риск от рязко покачване на нивото на водата във водоемите, от наводнения и свлачища. Във високите планински райони на щата е издадено предупреждение за зимни условия за пътуване и шофьорите трябва да се подготвят за бурни пориви на вятъра, ниска видимост и заснежени пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Протестиращи нахлуха в Министерството на труда в Гърция
​Протестиращи нахлуха в Министерството на труда в Гърция
ООН прие налагане на нови санкции за Северна Корея
ООН прие налагане на нови санкции за Северна Корея