НОВИНИ

Най-малко петима са загинали при земетресението в Мексико

Земетресение със сила 8.1 по Рихтер разтърси южната част на Мексико. Съобщава се за най-малко пет жертви. Епицентърът на труса е във водите на Тихия океан. Дълбочината му е 70 километра. След предупреждението за цунами се появиха вълни с височина 70 сантиметра, но е възможно те да надвишат три метра. Земетресението е усетено и в столицата Мексико сити. Един човек е загинал и в Гватемала.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова Снимки: БТА
11:59, 08.09.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Силното земетресение разтърси южно Мексико малко преди полунощ, местно време. Хората излязоха на улицата. Европейският средиземноморски сеизмологичен център определи магнитуда на 8.1 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е на 87 километра югозападно от град Пихихяпан, в щата Чиапас, но беше усетено и в столицата Мексико сити, където на места токът угасна.

" Беше много силно. Всички слязохме по аварийното стълбище", разказва очевидец.

Трусът продължил около минута. Сред жертвите има загинали в щатите Чиапас и Табаско. Училищата там няма да работят. Президентът Енрике Нието е в контакт с националния център по бедствията. Разрушения има и в съседна Гватемала. Предупреждение за цунами беше издадено, не само в Мексико, но и в Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас. Вълните могат да надвишат три метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Избягали севернокорейци се събраха на митинг в Сеул
​Избягали севернокорейци се събраха на митинг в Сеул
Фестивал на Индия започва във Варна​
Фестивал на Индия започва във Варна​