НОВИНИ

​Не е ясно кой ще спечели референдума във Великобритания

Остава само един ден до британския референдум. След по-малко от час започва най-големият телевизионен дебат на двата лагера. Ще участват бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и сегашният Садик Хан. Премиерът Камерън се обърна към британците да помислят какъв ще е ефектът от напускането за бъдещите поколения. Дейвид Бекъм стана поредната британска знаменитост, която призова хората да гласуват за оставане на Великобритания в Евросъюза. Какви са нагласите сред избирателите в последните часове и дали футболът може да повлияе на резултатите? - от Лондон предават Владислав Велев и Владимир Богдански.

Владислав Велев
от Владислав Велев оператор: Владимир Богдански
17:53, 21.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Не е ясно какъв ще бъде резултатът от референдума, защото има група избиратели, чието мнение може да бъде променено в последния момент, казва политологът Марк Ленърд.

Марк Ленърд, директор Европейски съвет за външни отношения ECFR, Лондон: Една трета от избирателите, тези, които искат излизане, са по-възрастни, живеят в по-малките градове. Една трета - млади, които живеят в Лондон, Шотландия, Северна Ирландия, искат оставане. Другата трета - не са решили. Мнението им може да се определи от събития като убийството на депутатката Джо Кокс, например.

Набира скорост кампанията за оставане в съюза. Футболът също може да се интерпретира различно.

Марк Ленърд, директор на Европейския съвет за външни отношения ECFR, Лондон: Някои хора смятат, че ако Великобритания победи, това показва, че е по-силна сама, други - че това показва, че Великобритания е по-силна като част от съюза. Но пък футболът е и разделящ - няма единен британски отбор, а има Англия, Уелс, Северна Ирландия. Понякога футболът може да разделя страна, вместо да я обединява.

Два дни преди референдума има хора, които не са решили как да гласуват:

- Все още не съм решила, нещата се променят непрекъснато.

Други вече са взели решение:

- Ще гласувам за оставане. Не съм много сигурна какво точно ще спечелим, ако излезем, заради това предпочитам да останем.

- Ще гласувам за излизане, защото искам тук да действат само британски закони, да няма никакво участие на европейски закони.

Решаващ фактор за резултата от референдума ще бъде избирателната активност. Смята се, че ако гласуват повече от 60 процента от регистрираните избиратели, резултатът ще бъде в полза на оставане. Това би означавало, че са се мобилизирали младите хора, които не са твърд електорат, и които като цяло са проевропейски настроени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести в Скопие
Масови протести в Скопие
Патриарх Неофит е приел посланика на Аржентина у нас
Патриарх Неофит е приел посланика на Аржентина у нас