НОВИНИ

Небивала суша и горски пожари в Латвия

Пожарите, които бушуват от миналата сряда в западната част на Латвия, вече са унищожили повече от 1000 хектара, съобщиха вчера властите на страната, където огнеборците продължават да се борят с пламъците, съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
12:44, 23.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
небивала суша горски пожари латвия

От снимки на Коперник - европейска сателитна мрежа за наблюдение и надзор на Земята, 170 хектара гори, 257 хектара храсти и повече от 400 хектара торфища са унищожени. Метеоролозите продължават да съобщават за изключително високи температури, които влошават положението.

Пожар в торфен участък в района на Курземе, за който беше съобщено миналия вторник, е в основата на тези големи пожари, димът от които може да се усети чак в град Юрмала, разположен на повече от 100 км оттам. "Торфищата горят в дълбочина. Но където се появи вятър, който носи кислород, огънят се разраства до голям пожар", каза пред журналисти говорителката на латвийските пожарникари Инта Палкавниеце.

;

"Главната цел е да не допуснем огънят да се разпространи", добави говорителката като призна, че в тази зона борбата с огъня е много трудна. Зоната в района на Курземе е слабо населена, има малко пътища, които са тесни, а много сектори са недостъпни поради обширни блата. "Ветровете промениха посоката си и някои жители на Штикли (село, където цялото население е беше евакуирано) се върнаха на своя отговорност", обяви пред журналисти кметът на община Вентшпилс Айварс Муцениекс.

Учениците от училище за деца със специални потребности в Штикли ще се върнат, едва след като ситуацията бъде напълно овладяна, подчерта кметът. Не се очакват никакви валежи през следващите две седмици. През последните месеци Латвия пострада от тежка суша, която накара властите да обявят бедствено положение в селскостопанския сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев - Брендо
Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев - Брендо
Напрежението в Болярово остава, още не са взети втори проби от животните
Напрежението в Болярово остава, още не са взети втори проби от животните