Непалското правителство изчисти 11 тона отпадъци от Еверест

Непалска правителствена експедиция разчисти 11 тона отпадъци от подножението на връх Еверест. Бяха открити тела на четирима загинали алпинисти.

от БНТ
06:42, 07.06.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Алпинистите от правителствената експедиция по почистване споделиха, че купищата отпадъци са се събирали в продължение на десетилетия. Човешки екскременти, използвани бутилки с кислород, разпокъсани палатки, въжета, кенове и пластмасови материали, са били струпани най-вече в районите на Лагер 2 и Лагер 3.

Дандураж Гимире - Министерство на туризма на Непал: Всеки, който започва експедиция на Еверест, ще види огромните количества отпадъци в двата лагера. Затова и там насочихме нашите усилия . Успяхме да премахнем по-голямата част от боклуците.
;

Отпадъците, както и четирите тела на загиналите алпинисти, са били заровени дълбоко под снежната покрива през зимните месеци, но идването на лятото и разтапянето на снега помогнаха за тяхното локализиране .

Миналия месец девет алпинисти загинаха от непалската страна на Еверест, както и други двама от тибестката. Това поставя месец май като най-смъртоносния сезон за алпинизъм от 2015 г. насам.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Певицата Шакира се яви в съда по обвинение за укриване на данъци
Певицата Шакира се яви в съда по обвинение за укриване на данъци
Синдикати: Делът на сивата икономика е 30%
Синдикати: Делът на сивата икономика е 30%