Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Незаконен транспорт на животни за България е спрян на ГКПП "Дунав мост II"

Незаконен транспорт на животни за България е спрян на ГКПП "Дунав мост II" на 20 февруари т. г. Животните са от видовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, които са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Съобщението е на пресслужбата на Българската агенция по безопасност на храните.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:41, 26.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Незаконен транспорт на животни за България е спрян на ГКПП Дунав мост II

Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери техния произход. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.
Поради съмнения за наличие на животни от защитените видове е уведомена РИОСВ Монтана, при което животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и са настанени в Зоологическа градина в София град.

Зоологическата градина София град разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина, уточняват от БАБХ.

През периода 2016 - 2018 г. високопатогенната инфлуенца по птиците тип А /HPAI H5N/ предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз. Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017г., и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса /над 6 000 000 млн загуби, затватряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата/, припомнят от агенцията.

Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин. Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората /зоонози/, като инфлуенца по птиците, посочват от БАБХ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев призова институциите да гарантират интересите на обществото в енергетиката
Радев призова институциите да гарантират интересите на обществото в енергетиката
Цените на имотите във Варна се покачват през последните три години
Цените на имотите във Варна се покачват през последните три години