НОВИНИ

Номинираният за директор на ФБР Рей няма да позволи политиката да му влияе

Номинираният от президента на САЩ Доналд Тръмп за директор на ФБР Кристофър Рей заяви, че няма да позволи политиката да влияе на работата на службата, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:40, 12.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
номинираният директор фбр рей позволи политиката влияе

В предварително подготвено изказване за днешното си изслушване от комисията на Сената по правосъдието Рей обещава, че при него в работата си ФБР "няма да се ръководи от нищо друго, освен от фактите, закона и безпристрастното търсене на справедливост".
Номинираният за директор на службата казва още, че ще спазва конституцията на САЩ и върховенството на закона. Ще се водя от този принцип "без значение от изпитанията", подчертава той.

Тръмп номинира Кристофър Рей на мястото на Джеймс Коми, когото уволни през май. Директорите на ФБР са с 10-годишен мандат.
Рей заяви при изслушването, че ще ръководи агенцията "без оглед на никакви партийно-политически влияния", както и че няма да приеме никакви опити за намеса в разследването на специален прокурор Робърт Мълър - самия той бивш директор на ФБР - за това дали по време на миналогодишната предизборна кампания щабът на Тръмп се е координирал с Русия.

"Не мисля, че Мълър се е впуснал в лов на вещици", каза Рей, цитиран от Франс прес.
Агенцията припомня, че Тръмп на няколко пъти заяви, че жертва на "лов на вещици".

Рей каза също, че смята използването на изтезания при разпити за погрешно и неефективно. "ФБР няма да участва в използването на никакви техники от този тип", заяви той, цитиран от Асошиейтед прес.

По време на изслушването на Рей бяха зададени въпроси и за отношенията му с Коми и Мълър. Според приближени на президента на САЩ Мълър е прекалено близък с Коми. Тръмп обаче номинира Рей, въпреки че е работил и с двамата в министерството на правосъдието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическите обекти в Гърция затвориха заради рекордни жеги
Туристическите обекти в Гърция затвориха заради рекордни жеги
движение  без номера
движение без номера