НОВИНИ

"Норвежият модел" - брак по сметка между Осло и Брюксел

Какво предстои за Великобритания, ако избере да напусне ЕС? Анализатори твърдят, че Великобритания би могла да последва "норвежкия модел" за отношения с ЕС. Какъв е той и може ли да се приложи и на Острова?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:34, 23.06.2016
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Парад за Денят на независимостта на Норвегия. Повече от 400 години страната е под датска власт, а след това близо век е подчинена на Швеция. Вероятно това е в основата на упоритото нежелание на норвежците да станат част от ЕС. Норвегия категорично отхвърля идеята за членство, при това два пъти - през 72-ра и 94-та година.

Ханс Петер Бергсет: "За съжаление, добре знаем какво е да те управлява друг. Вярвам, че дълбоко в нас е заложено желанието да бъдем независими."

Норвегия е част от Европейската икономическа зона и около 80% от износа й е за европейския пазар. Тя обаче трябва да се съобразява с 4 основни директиви на ЕС - свободно придвижване на стоки, услуги, хора и капитали. В Норвегия дори работят повече мигранти от ЕС на глава от населението, отколкото във Великобритания. Високите заплати и осигуровки привличат десетки хиляди работници, предимно от Полша и Швеция.

Изморен от лошите условия и ниското заплащане в Италия, румънецът Кристиян избира Норвегия.

Кристиян, работник от Румъния: "Работя тук от 4 години. Пътувам с румънския си паспорт и никога не съм имал проблеми."

Всеки ден тази фабрика произвежда по 365 тона риба. Филе от сьомга, обработено тук, се сервира в хиляди ресторанти в цяла Европа. Фабриката е и най-големия работодател в града, но собствениците ѝ казват, че не биха могли да се справят без помощ отвън.

Торе Педерсен, собственик на предприятие за преработка на риба: 60% от служителите ни са чужденци. Истината е, че няма достатъчно норвежци, които да работят в нашия сектор.

Чуждестранните работници са склонни да получават по-ниско заплащане от стандартното за Норвегия, което пък води до подбиване на пазара на труда.

;

Въпреки това, засега норвежкия модел за отношения с ЕС работи добре.

Елизабет Аспакер, министър по европейските въпроси: "Норвегия има свои петролни залежи, икономиката ни е силна и би могло да се каже, че "можем и сами". От друга страна, не може да пренебрегнем очевидното - ЕС е нашият основен пазар, а също и ключов партньор в сферите на науката и сигурността."

Бракът по сметка между Норвегия и ЕС засега върви гладко. Осло има независимост по отношение на земеделието и риболова - едни от стълбовете на норвежката икономика. Не се е съобразява с общоверопейската политика, а сключва двустранни търговско-икономически договори. В същото време, няма право на вето в Европейския съвет, нито представители в европейските институции и Европейския съд. И тук идва въпросът - готова ли е Великобритания да измине същия този път и да се постави в ситуация, в която има известни привилегии, далеч повече задължения и.... няма думата.

И тук идва въпросът - готова ли е Великобритания да измине същия този път и да се постави в ситуация, в която има известни привилегии, далеч повече задължения и... няма думата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел: Германия е ангажирана с укрепването на източния фланг на НАТО
Ангела Меркел: Германия е ангажирана с укрепването на източния фланг на НАТО
Почина бившият председател на ОС на ООН Джон Аш
Почина бившият председател на ОС на ООН Джон Аш