ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Нови изисквания за етикетите на храните

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Нови изисквания за етикетите на храните влизат в сила в края на 2016-та година. Досега регулаторните органи проверяваха дали описанието на опаковките съответства реално на съдържанието. От следващата година по регламент на Европейския съюз на върху...

Нови изисквания за етикетите на храните

Нови изисквания за етикетите на храните влизат в сила в края на 2016-та година. Досега регулаторните органи проверяваха дали описанието на опаковките съответства реално на съдържанието. От следващата година по регламент на Европейския съюз на върху етикетите ще трябва да има задължителна информация за определени съставки.

До 13 декември 2016 година на етикетите на храните задължително ще трябва да има информация за това какво е количеството мазнини, въглехидрати, захари, белтъци и сол в 100 грама или 100 мл от даден продукт, с изключения на стоки в малки опаковки като кафето, подправките, дъвките и други.

Татяна Николова - Българска агенция по безопасност на храните: „По този начин потребителите ще могат да направят своя информиран избор относно съдържанието на храната, която закупуват.“

Досега тези данни върху опаковките бяха слагани по желание на производителя. След появата на европейският регламент през 2011 година, който поставя изискванията, голяма част от производителите преетикетират стоките преди крайния срок. Светослава Христова, която е инженер технолог във фирма за производство на млечни продукти, обяснява, че пазарът у нас ги принуждава да спазят европейските изисквания по-рано.

Светослава Христова: „За нас костваше страшно много да сменим всички кофички и Тетра Пак опаковки, което е много по-трудоемко от един етикет и в рамките на 3 месеца сменихме абсолютно всички дизайни и информации върху опаковките, което беше наистина изключително трудоемко за толкова кратък период. - Защо си го наложихте? - Ами защото хранителните вериги не приемаха неправилно етикетирани продукти след 13.12.2014 година.“

Освен трудоемка, внезапната подмяна на етикетите носи и известни загуби за фирмите.

Светослава Христова: „Говорим за порядъка на 100 000-200 000 опаковки, защото там при един асортимент мляко отпечатваме около 100 000 опаковки наведнъж и ако не се изчерпат в рамките на 5-6 месеца, за това кратко време, за което трябваше да ги подновим, просто се наложи да ги изхвърлим.“

Голям разход се оказва и определянето на количеството хранителни съставки, чиито стойности ще се отпечатат върху етикетите. Това се прави в лицензирани лаборатории по конкретни методи.

Светослава Христова: „Хранителна информация на един продукт е от порядъка на 700 лева.“

Въпреки това голяма част от производителите отчитат и положителен ефект от изискванията, като фактът, че подробната информация за техните продукти ще ги отличи сред конкурентните на пазара, а клиентите им ще се ориентират по-лесно какъв клас продукт консумират срещу цената, която заплащат за него.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?