НОВИНИ

Светът осъди изстрелването на ракета от Северна Корея

Поредна ракета, изстреляна от Северна Корея, предизвика нови остри критики и коментари. Китай призова към сдържаност. Белия дом поискаха по-строги санкции срещу Пхенян, а по думите на Доналд Тръмп той "не може да си представи, че Русия ще бъде доволна". Според говорител на руския президент той е обезпокоен от случилото се. Според Япония е изстреляна нов вид ракета.

светът осъди изстрелването ракета северна корея
bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 14.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Изстреляната от Северна Корея ракета е прелетяла около 700 км и е паднала в Японско море, но не е стигнала териториалните води на Япония. Траекторията на боеприаса е особена, а височината на която се е издигнал, е около 2000 км - това кара японските власти да смятат, че ракетата вероятно е от нов тип. Действията на Пхенян предизвикаха остри критики.

Ракетата беше изстреляна в ключов момент - само ден след встъпването в длъжност на новия президент на Южна Корея и в деня, в който в Китай започва икономически форум. През последните няколко месеци Пекин многократно предупреди Пхенян да спре с тестовете на ракети. Действията на Северна Корея бяха определени като неприемливи в Токио и Сеул.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: "Япония ще продължи да координира действията си със Съединените щати и Южна Корея и да анализира информацията, и да се справи с необходимата твърдост със ситуацията в Северна Корея."
Юн Янг-Чан, старши секретар на президента на Южна Корея: "Президентът заяви, че остро осъжда изстрелването на ракетата от Северна Корея. То е пряко нарушение на резюлюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозно предизвикателство към мира и сигурността на Корейския полустров и към международната общност."

Белият дом определи поредното изстрелване на ракета като провокация, на която световната общност трябва да отговори с рязко засилване на санкциите срещу Пхенян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишно момиче печели престижен конкурс с есе за независимостта
17-годишно момиче печели престижен конкурс с есе за независимостта
Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец
Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон влезе в Елисейския дворец