ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Новият закон за храните – в защита на родните животновъди

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Да се пломбират транзитно преминаващите през страната ни камиони, превозващи месо, и да се уеднаквят българските и европейските ветеринарно-санитарните законови изисквания за производство на месо, настояват депутати от Русенския регион. Така, според тях,...

Новият закон за храните – в защита на родните животновъди

Да се пломбират транзитно преминаващите през страната ни камиони, превозващи месо, и да се уеднаквят българските и европейските ветеринарно-санитарните законови изисквания за производство на месо, настояват депутати от Русенския регион. Така, според тях, ще се ограничат нерегламентираният внос и нелоялната конкуренция, за които сигнализират животновъди.

Миналата година в страната ни са внесени 110 хиляди тона свинско месо от 25 държави, като средната цена за килограм е била 1,57 евро. Твърде ниска цена, която подбива родното производство, смятат българските животновъди. Те са убедени, че внасяното месо, представяно за охладено, всъщност е обработено допълнително с химикали, за да има свеж вид. Затова настояват за еднакви критерии към всички производители в пределите на Евросъюза.

Добрин Данев – член на Парламентарната Комисия по земеделие и храни: "Да се унифицират мерките по здравни изисквания по съхранението на месото, по безопасност. Всичко това, което казвам, са европейски регламенти, които трябва да бъдат спазвани в нашата страна и Европейския съюз, и ако бъдат спазвани, всички тези проблеми ще отпаднат."

Междувременно, за да се спре нерегламентираният внос, ще се предприемат мерки към транзитно преминаващите през България камиони, за да не става така, че месо, уж за други страни, да се продава у нас.

Румен Христов – председател на Парламентарната Комисия по земеделие и храни: "Водихме преговори с Министерството на финансите, да изпълним молбата на производителите на месо, всички ТИР-ове да бъдат пломбирани на границата. Да, това е едно затруднение на митничарите, но в крайна сметка се разбра, че това ще отнеме около 30 сек. на ТИР и струва 30 ст."

От Асоциацията на свиневъдите в България заявиха, че най-важното, според тях, е да има контрол. И тук е ролята на агенцията по храните, която трябва да следи за достоверността на документите и за качеството на месото.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?