НОВИНИ

Няма да има туристическа такса в "Александър Невски"

Светият Синод реши днес, че няма да бъде въвеждана туристическа такса за катедралния храм "Св. Александър Невски". Оттам смятат, че средства за катедралата не могат да се събират с комерсиални методи.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:00, 16.02.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Вчера предстоятелят на храма архимандрит Дионисий обяви решението на настоятелството на храма за събирането на таксата за туристи. Почти веднага започнаха и реакциите против - появи се дори петиция, в която се настояваше той да бъде отстранен заради самоволното въвеждане на такса като в петицията се казваше, че търговците нямат място в храма. Самият архимандрит Дионисий призна, че таксата е само предложение на настоятелството и няма още одобрението на Светия Синод, каза и че ще я предложи за обсъждане на богомолците и пред Светия Синод.

архимандрит Дионисий Мишев, предстоятел на катедрален храм „Св. Александър Невски”: БНТ: На своя глава ли взехте това решение? От Светия Синод казват - "Не го е обсъдил с нас, а в устава пише, че трябва да го направи" - Напълно е прав, но имаме Рилски манастир и Троянски манастир, които имат музеи и получават такси за това. БНТ: Но, храмът не е музей! - Така, не е! Със сигурност след цялата тази ще я нарека "патардия" - аз ще си изляза с изявление, тогава когато е редно в неделя пред богомолците и ще го изложа пред Светия синод".
;

В крайна сметка всичко това не се наложи, защото днес Синодът излезе с позиция.Такса няма да има, а предложение от настоятелството дори да има - то изобщо няма да бъде разглеждано. Мотивите - храмът е свещено място за всички българи, стопанисването и поддържането му не може да става с комерсиални методи, а единствено чрез даренията на миряните и подкрепата на българската държава. От Синода призоваха още петимата уважавани миряни, които участват в настоятелството заедно с архимандрит Дионисий да използват авторитета си, за да работят да осигуряване на средства за поддръжката на храма именно чрез дарения. Архимандрит Дионисий каза по-късно днес, че ще се съобрази с решението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В КАДЪР: „Битката за народния еликсир”
В КАДЪР: „Битката за народния еликсир”
Красимир Каракачанов: Армията ще отиде на границата заради бежанската вълна
Красимир Каракачанов: Армията ще отиде на границата заради бежанската вълна