НЗОК предлага мерки за облекчена процедура при лечението на деца

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изпратила до министъра на здравеопазването предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба, съобщиха от пресцентъра на Касата.

от БНТ
10:28, 04.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
нзок предлага мерки облекчена процедура лечението деца

"Изпълнявайки поетите ангажименти към Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" на среща, състояла се на 26 юни 2019 г. в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на 3 юли 2019 г. управителят на институцията – д-р Дечо Дечев, изпрати писмо до министъра на здравеопазването с предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба". съобщават от НЗОК в официално писмо до медиите.

Необходимостта от промени беше идентифицирана и на последваща среща на 1 юли 2019 г. с представители на Министерството на здравеопазването и онкохематолози от Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Предложенията имат за цел да се облекчи процедурата за подаване на заявленията, допълват от Касата.

Предвижда се изричен текст за алтернативна възможност заявителят, със съгласието на законния му представител, да упълномощава лечебното заведение за болнична помощ, където се провежда лечението, да подава в НЗОК заявление от негово име, като го окомплектова с изискуемата документация. По този начин ще се съкрати срокът за разглеждане на заявленията.

Предстои промяна и в други клаузи и текстове, за да се облекчат родителите и да се съкрати пътят на пациента. Обхванати са всички аспекти на проблемите, обсъдени на двете срещи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Остри реплики в парламента заради партийните субсидии
Остри реплики в парламента заради партийните субсидии
Села от Добричко излязоха на протест заради безводие
Села от Добричко излязоха на протест заради безводие