НОВИНИ

Обама и Меркел: Руските удари в Алeпо са варварски

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел по повод бойните действия в Сирия. Двамата решително са осъдили въздушните удари на Русия и сирийския режим срещу Алепо.

Георги Петров
от Георги Петров
06:51, 30.09.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Според официалното съобщение от Белия дом Меркел се е съгласила с твърдението на Обама, че действията на руските и сирийските войски в Алепо са варварски и трябва да бъдат преустановени преди да бъдат възобновени преговорите за ново прекратяване на огъня в размирната страна.

Американският държавен секретар Джон Кери изказа сходно мнение вчера, като заяви, че Щатите са на път да замразят разговорите с Русия относно постигането на примирие заради царящото недоверие между двете страни по спорния въпрос.

Междувременно в източните части на Алепо броят на ранените в нужда от незабавна евакуация нарасна до 200. Лекар от сирийско-американското медицинско общество заяви, че твърде много болнични заведения в района не могат да предоставят нормални медицински услуги на пострадалите хора, тъй като сградите са полуразрушение от постоянните бомбардировки през последната седмица. Според лекарят в Източно Алепо има силен недостиг на медицински персонал.

АБД АРАХМАН АЛОМАР, ЛЕКАР ОТ АЛЕПО: Не е приемливо само един гинеколог да обслужва жените в Източно Алепо и само двама педиатри да са на разположение на децата. В града изобщо няма анестезиолог. В града има общо 30 лекаря, които няма как да се справят с всичко.

Доктор Аломар призова международната общност към постигане на мир в силно пострадалия регион.

АБД АРАХМАН АЛОМАР, ЛЕКАР ОТ АЛЕПО: Спрете да атакувате човечността. Спрете да атакувате етиката, живота и цивилизацията. Сирийският народ заслужава човешките си права.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън заяви по повода, че случващото се в Алепо е най-големият срам в историята на Организацията на обединените нации.

СТИВЪН О'БРАЙЪН, ЗАМ.-ГЕН. СЕКРЕТАР НА ООН ПО ХУМАНИТАРНИТЕ ВЪПРОСИ: В този момент Източно Алепо не е на ръба на пропастта. То вече се спуска към бездънната и безпощадна яма на безпрецедентната хуманитарна катастрофа в Сирия.

Общият брой на загиналите в сирийския конфликт вече надхвърля 400 хиляди, а половината от 22-милионното население на страната бе принудено да я напусне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с двама кандидати за поста шеф на ООН
България с двама кандидати за поста шеф на ООН
Изключителни мерки за сигурност на прощалната церемония с Шимон Перес
Изключителни мерки за сигурност на прощалната церемония с Шимон Перес