НОВИНИ

Историческо посещение на Барак Обама в Хирошима

Исторически момент за Съединените щати и Япония. За първи път действащ американски президент посети ударения от атомна бомба град Хирошима.

историческо посещение барак обама хирошима
bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 27.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Барак Обама положи венец на гробницата в Хирошима. На церемонията, освен официални лица присъстваха близки на загинали и оцелели при бомбардировката над града. В речта си американският президент подчерта, че думите са слаби, за да изразят страданието, от небето се изсипа смърт и това промени света, допълни той.

Барак Обама, президент на САЩ
"Един ден гласовете на оцелелите няма да са сред нас, за да свидетелстват. Но споменът за сутринта на 6-ти август 1945 година никога не бива да избледнява!"

Според японския премиер Абе посещението на американския президент е символ на надежда.

Шиндзо Абе, премиер на Япония
"70 години по-късно, врагове, които се биеха толкова яростно един срещу друг, станаха приятели. Духовно свързани съюзници, които споделят дълбоко доверие и приятелство."

На 6 август 1945 година над Хирошима е пусната първата в света атомна бомба. Загиват повече от 140 хиляди души. Мнозина обаче смятат, че именно американската атака е една от причините Япония да капитулира и така да се сложи край на Втората световна война. От Белия дом вече няколко пъти подчертаха, че посещението на американския президент НЕ Е извинение за бомбите, а почит на паметта на загиналите по време на военните действия. Прегръдката между Обама и един от оцелелите обаче е много силен символ за японците и знак за помирение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството на САЩ в София приема кандидатури за Международния космически лагер
Посолството на САЩ в София приема кандидатури за Международния космически лагер
България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания
България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания