НОВИНИ

Объркване в първите минути след взривовете в "Завентем"

Объркване е царяло сред спасителните служби минути след взривовете на летище "Завентем" на 22-ри март. Това показват записите на разговорите между различните спасителните центрове в района на летището, разпространени от белгийски телевизии.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:54, 03.05.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
объркване първите минути взривовете завентем

Първият сигнал за взрив на летището постъпва в централата на телефон 112 в близкия град Льовен в 8.02 минути, четири минути след първата от двете експлозии. В записа, разпространен от белгийските телевизии РТЛ и ВТМ се чува как диспечерът в Льовен се обажда на пожарникарите в град Ас:

Диспечер: Тук е Льовен. Получих сигнал за вашата зона - "Завентем". Избухнала е бомба в "Завентем".

Диспечерът в Льовен казва, че има нужда от пожарникари, линейки, реанимобили и полиция. Колегата в Ас пита какво се има предвид под “бомбена експлозия”, а диспечерът в Льовен му отговаря, че няма време за разговори и иска да изпратят спасители.

Три минути по-късно първите пожарникари от Ас тръгват към "Завентем", но заради объркване с адреса се губят ценни минути. Междувременно тръгват спасители и от близкия град Вилвоорд, но не знаят какво да очакват на летището - дали експлозия от теч на газ или нещо друго.

В 8.11 първите пожарникари пристигат на летището и заварват ужасяваща ситуация. Искат да бъдат изпратени още пожарни и възможно най-много линейки.

В 8.14 молбата е повторена и от пожарникарите от "Завентем":

Пожарникар: Терминалите за заминаване и пристигане са напълно разрушени. Не знаем дали има жертви, но сигурно има много. Моля, обявете ситуация на катастрофа. Нека от Льовен да изпратят всички линейки, които са в наличност в района. Повтарям - всички линейки, които са в наличност в района.


В 8.30 - 32 минути след взривовете, на летището са изпратени всички възможони спасителни екипи в района. Специалисти оценяват високо работата им при справяне с последиците от двата самоубийствени бомбени атентата.


В същото време заради липса на координация между различните власти в района на Брюксел фирмата, управляваща метрото, така и не разбрала, че има заповед за спирането му и в 9.11 станция Маалбек беше взривена от друг атентатор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО обмисля допълнителни сили в Прибалтика и Полша
НАТО обмисля допълнителни сили в Прибалтика и Полша
СГС разпределя делото регистрация на ДОСТ
СГС разпределя делото регистрация на ДОСТ