НОВИНИ

Община Асеновград търси спешно пари от държавата за ремонт на опасен мост

Община Асеновград търси спешно пари от държавата за ремонт на опасен мост. Съоръжението е част от републиканската пътна мрежа, но още преди години е установено, че то е в предаварийно състояние. Движението по моста обаче е изключително натоварено, защото по него минава пътя за Кърджали и Свиленград.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
09:40, 03.01.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Инж. Стоян Димитров, заместник-кмет на Община Асеновград: Мостът е строен преди повече от 50 години и оттогава ремонт не е извършван. С течение на времето част от водите са минавали през хидроизолацията, която е компрометирана, през фугите и е започнало сулфатизиране на бетона. Има и корозия на армировката, която води до намаляване на сечението и до намаляване на носимостта на моста.
Опасно е за моста като съоръжение. Във всеки един момент оттук нататък ремонтът му става все по-тежък.

Това е един от четирите моста, които са в Асеновград и които правят връзката между двете части на града, разположени от двете страни на р. Чая. Същевременно това е републикански път.

Инж. Стоян Димитров: Затова търсим финансиране, поради това, че на Общината е непосилно да се справи с тази сума. По предварителни разчети става дума за около 5 млн. лева, като в тази сума е планирано и разширяването на моста.
Инж. Атанас Тошев, директор на Дирекция "Строителство": Неколкократно е сезирана Агенция "Пътна инфраструктура" за включване на моста в тяхната инвестиционна програма за ремонт. През годините имахме изготвен проект за пътната част на моста, но тъй като дълги години не е правен ремонт, вече има поражения по самата носеща конструкция.

По думите на инж. Стоян Димитров обследването, с което разполагат, е от преди 9 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на Несебър
Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на Несебър
Австралийският флот се включи в евакуацията на хора от районите с пожари
Австралийският флот се включи в евакуацията на хора от районите с пожари