НОВИНИ

Обстановката в Идомени след вчерашните сблъсъци

Напрежение между Гърция и Македония, след вчерашните сблъсъци между мигранти и граничари при Идомени. Атина отправи остри критики към Скопие заради прекомерната употреба на сила към мигрантите. Стотици бежанци се опитаха да преминат границата, а македонската полиция ги отблъсна със сълзотворен газ и гумени куршуми. Най-малко 260 души са пострадали, голяма част от тях - деца. От македонски страна са ранени 23 полицаи и военни.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:59, 11.04.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Привидно спокойна изглежда обстановката в Идомени, след вчерашните сблъсъци между мигранти и македонски граничари. Опитът на блокираните в лагера хора да преминат границата, беше спрян със сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати. Най-малко 260 души са пострадали след вчерашните събития, голяма част са с проблеми с дишането, а някои са получили тежки фрактури и счупвания. От "Лекари без граници" изразиха съмнения, че македонските граничари са използвали единствено гумени куршуми. Сред ранените има хора с много тежки наранявания, няколко деца, които са под 10-годишни, са ранени по главата. Има много хора, стъпкани от останалите в суматохата, ранени са и бременни жени.

Бежанците от лагера в Идомени изказаха възмущение от реакцията на македонските полицаи.

Таха, бежанец от Сирия:
Напуснахме Сирия, за да спасим живота на децата си. Не знам кое е по-добре - да бяха загинали там или унижението, на което сме подложени тук. Мислехме, че Европа ще се отнесе добре с нас, но ни третират ужасно.

Мохаммад, бежанец от Сирия:Вчера сутринта в лагера пристигнаха няколко групи от други части на страната. Част от тях директно се отправиха към македонската граница и поискаха да преминат. Знам, че това не беше особено добра идея, но това се случи. Когато граничарите им казаха, че няма как да отворят портите и отказаха да преговарят с тях, някои от момчетата започнаха да правят дупки в оградата.

Атина отправи остри критики към Скопие след вчерашните сблъсъци.

Прокопис Павлопулос, президент на Гърция:
"Страна, която извършва подобни недопустими действия, няма място нито в НАТО, нито в ЕС."

Македонските власти потвърдиха, че са използвани сълзотворен газ, но отрекоха за куршуми и шокови гранати. Те съобщиха, че в сблъсъците са участвали 2000 души. Скопие поиска Гърция да ангажира полицейските си сили за да предтварти нови опити за нелегално преминаване на границата. В лагера в Идомени живеят 11 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
За вечната мечта на човека да лети и българският принос
За вечната мечта на човека да лети и българският принос