НОВИНИ

Обстрел срещу хуманитарен конвой в Сирия

Само часове след изтичането на 7-дневното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия военновъздушните сили на правителството на Башар Асад извършиха бомбардировки над град Алепо и околностите му. Сред поразените цели бе и конвой от камиони на ООН, натоварени с хуманитарни помощи за нуждаещите се граждани.

Георги Петров
от Георги Петров
07:31, 20.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Още през уикенда сирийските власти обявиха, че от понеделник нататък повече няма да се съобразяват с поставените условия в споразумението за примирие, прието от Съединените щати и Русия преди девет дни. Причината бе поредица от въздушни удари на американската авиация, при които 80 сирийски войници загинаха, а повече от 100 бяха ранени.

От американска страна обявиха, че ударите са били насочени срещу бойци на "Ислямска държава", но президентът на Сирия Башар Асад обяви, че действията на американските военновъздушни сили са били акт на "скандална агресия".

При последвалите ответни действия от страна на сирийската правителствена армия дотук са загинали най-малко 32 цивилни граждани в Алепо и околностите му. Сред тях са редица доброволци от Сирийския червен полумесец и шофьори на камиони на ООН, натоварени с хуманитарна помощ, предназначена за 78 хиляди души в трудно достъпния град Орум ал Кубра.

Американският държавен секретар Джон Кери категорично осъди агресивните действия и призова Русия да помогне в овладяването на ситуацията.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Сирийците не сключиха тази сделка. Руснаците го сториха. Затова и трябва да видим какво ще кажат руснаците. Те трябва да контролират Асад, който бомбардира произволни, включително и хуманитарни конвои. Нека изчакаме, видим и съберем фактите.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура също изказа разочарованието си от края на примирието в страната, като заяви, че възмущението на Организацията на обединените нации от разразилите се военни действия е огромно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежки план на евросоциалистите
Младежки план на евросоциалистите
Добър улов на риба по Северното Черноморие
Добър улов на риба по Северното Черноморие