НОВИНИ

Очаква се броят на жертвите в Лондон да продължи да нараства

Трагедията в изгорялата жилищна сграда в Лондон придобива ужасяващи размери. 17 са вече жертвите на пожара, но спасителите нямат надежда да намерят оцелели. Очаква се броят на загиналите многократно да нарасне. Британският премиер Тереза Мей нареди пълно публично разследване на случая.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 15.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Търсенето не е преустановено в този момент. 80 души са в болница, 17 от тях са с опасност за живота, 17 са жертвите, а 44 семейства са настанени във временни домове от общината. Спасителните операции продължават. Основната конструкция на кулата небостъргач е стабилна, но някои от вътрешните структури не са. Това затруднява спасителните операции. Сградата по високите етажи продължава да гори.

Много малко вероятно е да има оцелели хора. Имало е претърсване на високите етажи и в ранните часове. Присъединяват се и специално обучени кучета, които да помогнат в претърсването. Укрепването на високите етажи ще продължи. В хода на разследването стана ясно, че материалът за облицовка е бил под необходимия стандарт и е бил заменен с евтин такъв, не е била монтирана и външна стълба за евакуация. Фирмата, санирала блока, има още 6 небостъргача, затова започна проверка и на останалите сгради.

Остава загадка каква е причината за пожара. Все още се говори за избухналия на четвъртия етаж хладилник. Фокусът обаче се измества и отива върху социалното разделение. Това е общинска сграда за социално слаби в един от най-богатите квартали, а жителите ѝ се обединиха около мнението, че викът им за помощ от 2013, че има проблеми, не е бил чут именно заради ниското им социално положение, което сега е платено с човешки животи. Семействата се чувстват изоставани и молят медиите и полицията да им помогнат да научат нещо за своите близки, тъй като наистина има медийно затъмнение.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев призова за комплексен подход при модернизацията на армията
Президентът Радев призова за комплексен подход при модернизацията на армията
Всички, които ще се пенсионират догодина, ще получат писма
Всички, които ще се пенсионират догодина, ще получат писма