НОВИНИ

Можеше ли да бъде спасен младежът, скочил от жилищен блок в Шумен?

Във вторник 27-годишен мъж скочи от шестия етаж на жилищна сграда в Шумен след четири часа спасителна операция. Трагедията се разигра пред очите на десетки хора, които наблюдаваха действията на спасителните екипи. Можеше ли трагедията да бъде предотвратена и адекватни ли бяха действията на полицията и пожарната - това са въпросите, които повдига тази трагедия.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
17:38, 15.06.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Злополучният инцидент предизвика вълна от коментари в социалната мрежа, които не намериха отговор защо не е бил спасен младият мъж. Хората се питаха защо полицията нищо не е направила, защо не е реагирала.

Ивелин Георгиев: "И го видях, единият му крак беше навънка и имаше някой друг на терасата, който разговаряше с него, може би някой психолог, предполагам от полицията и някъде около 16,20 ч. видях, че си върти главата и поглежда навън, помислих си, че може да скочи. Повечето полицаи бяха наоколо и отсрещния блок и пожарните също бяха там, имаше две пожарни. Очаквах на покрива да видя някой полицай".
Жулияна Стоянова: "Пред очите ни четири часа едно момче се колебаеше дали да скочи или да влезе. Държеше го за ръката психолог, отдолу имаше около 20 човека, това момче в крайна сметка почина".

Един от спасителите разказа, че терасата била барикадирана с тенджери и тигани, за да не може никой да стигне до младежа, страхувал се от униформени. Позволил единствено на психолога да се доближи и да разговаря часове с него.В близост били скрити полицаи в готовност да реагират.

Иван Иванов, началник на РС ПБЗН - Шумен: "Той само при появата на камионите се изправи на терасата, затова бяхме принудени всички камиони бяха скрити зад сградата и в готовност и при поискване от щаба да окажем съдействие, ние просто за секунди щяхме да реагираме".

Явно нареждане от щаба за намеса на пожарникарите не е имало. От полицията отказаха коментар по случая. Въпросът, който свидетелите на инцидента си задават е защо не е разпънато платнище пред блока, което е можело да спаси живота на младия мъж. Спасителите обаче твърдят, че поне от 20 години платнища не се използват и у нас и в Европа.

Иван Иванов, началник на РС ПБЗН - Шумен: "Този метод отдавна не се практикува. Затова има много по-съвременни уреди като автомеханична стълба и други подемници. и ако по принцип човекът искаше да бъде спасен, ние щяхме да го спасим".
Жулияна Стоянова: "На няколко пъти чух обяснение, че това са някакви стандартни процедури, които се изпълняват по европейски нормативи. Не обвинявам самите пожарникари, не обвинявам и него, обвинявам ако щете държавата. Защо европейските стандарти доведоха до там, едно момче да умре, едно момче, европейските стандарти не позволяват да бъде спасен живот".

Съседи разказаха, че родителите на мъжа били болни и живеели при тежки условия. Той берял череши и скоро щял да започне друга работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Еко арт фестивал на съвременното изкуство в Благоевград
Започва Еко арт фестивал на съвременното изкуство в Благоевград
Шведът, който нападна камериерка в Слънчев бряг, остава в ареста
Шведът, който нападна камериерка в Слънчев бряг, остава в ареста