НОВИНИ

Учени се събраха на конференция "Индия в българската наука"

Научни доклади и дискусии разкриват световните постижения на наши и индийски учени във фундаменталната наука и високите технологии на конференция "Индия в българската наука", която започна днес. Инициатор е Клуб ,,Приятели на Индия" в сътрудничество с БАН и специалността индология на Софийския университет. Поводът е 70-ата годишнина от независимостта на Индия.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:52, 15.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Със силно академично присъствие и 45 учени днес в големия салон на БАН започна Втората национална конференция "Индия в българската наука". Инициатор е клуб "Приятели на Индия" в сътрудничество с БАН и Софийския университет, специалност "Индология". Поводът е 70-ата годишнина от независимостта на Индия. В продължение на два дни научни доклади и дискусии разкриват световните постижения на наши и индийски учени във фундаменталната наука и високите технологии.

Ние едва ли си даваме сметка колко голям, съвременен и авангарден е потенциалът на нашите учени, но индийците го знаят и проектите ни с тях ни отвеждат в бъдещето.

акад. Никола Съботинов, БАН: Ние няма никога да забравим нашите съвместни изследвания в областта на Космоса, участието на България в космическия полет до Луната на Индия "Чандра Ян 1",. Имаме съвместни изследвания в областта на течните кристали, в областта на лазерната физика, лазерните изследвания, създаване на мощни лазери, използването им в областта на технологиите - нанотехнологиите, в областта на биотехнологиите.
Посланик Субхаш Наир, временно управляващ посолството на Индия: Индобългарските проекти в науката и технологиите са гарант за съвременното развитие и нови пробиви в отношенията ни.

По академичния мост София - Делхи движението е двупосочно. Все едно се връщаме при прадедите си по тези земи. Наши учени сега участват години наред в общоиндийския национален конгрес на учените с 16-17 хиляди делегати. Представляват един милиард и 300 милиона индийци в една от най-бързите икономики в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поляк препъна Григор Димитров на старта на сезона на трева
Поляк препъна Григор Димитров на старта на сезона на трева
Започва Еко арт фестивал на съвременното изкуство в Благоевград
Започва Еко арт фестивал на съвременното изкуство в Благоевград