НОВИНИ

Първи екзит пол: Партията на Зеленски печели предсрочните избори в Украйна

Партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски печели предсрочните избори с 43,9% от гласовете, сочат резултатите от първия екзит пол в Украйна. Втора е проруската "Опозиционна платформа "За живот" - с 11,5 на сто. Още три партии влизат във Върховната Рада - на бившия президент Петро Порошенко, на бившата премиерка Юлия Тимошенко и на рок звездата Святослав Вакарчук.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:02, 21.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Три месеца след като спечели убедително президентските избори, Зеленски продължава да се радва на изключително висок рейтинг. Затова след днешния вот се очаква Върховната Рада да бъде доминирана от "слуги на народа", които, също като президента, никога не са били политици.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Ще се придържаме към решението да има само нови лица. С никого от старите управляващи не предвиждаме коалиция.

За новия премиер важи същото, въпреки че някои от старата гвардия хранят надежди. Търси се неутрален икономист.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Много ми се иска да бъде независим човек, който никога не е бил нито премиер, нито председател на Радата, нито лидер на която и да било партия. Имам предвид вече един такъв човек.

На тези избори за последен път украинците гласуват и за мажоритарни кандидати, и за партийни листи - съответно 199 и 225 депутатски места. 26 места остават празни, защото тези депутати би трябвало да бъдат избрани от анексирания от Русия Крим. От 22 участващи формации в Радата се очаква да влязат само 5.

Естествен партньор на "Слуги на народа" би била партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук, ако се сбъднат очакванията тя да премине 5-процентния праг. Водещата проруска формация ще трябва да се бори за обещанията си като втора политическа сила.

Юрий Бойко, лидер на "Опозиционна платформа - За живот": Хората искат от нас да спрем войната, да махнем митата и да възстановим спокойната и стабилна Украйна.

Опозиция в Радата остават и бившият президент Петро Порошенко и неговата "Европейска солидарност" и "Отечество" на отдавнашната вече премиерка Юлия Тимошенко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон готви ответни мерки срещу Иран заради задържания британски танкер
Лондон готви ответни мерки срещу Иран заради задържания британски танкер
Автомобили паркират върху дюните на плажа край Шкорпиловци
Автомобили паркират върху дюните на плажа край Шкорпиловци