Очакваме подкрепа от европейските лидери за охрана по границите ни

Пети час продължава срещата на лидерите на 27-те страни членки на Евросъюза в Братислава, на която обсъждат сигурността и мигрантската криза. На форума, в който участва и премиерът Борисов, България очаква да получи подкрепа за засилване на охраната на границите. Франция и Германия поискаха създаване на европейски въоръжени сили с постоянен щаб. Сред темите на срещата е и ситуацията в Европа след Брекзит.

Надежда Василева
от Надежда Василева Лъчезар Ораков
16:01, 16.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Братислава днес е напълно блокирана. Полиция и армия следят за сигурността на европейските лидери.Замъкът в Братислава, където се провежда срещата на върха изглежда като непристъпна крепост.

Над града летят хеликоптери. Улиците наоколо са затворени. Следобед беше спряно и движението по река Дунав, заради разходката с кораб, подготвена за евролидерите. Разходка, отново строго охранявана от силите на реда. Борисов за пореден път запозна европейските лидери със сложната ситуация около охраната на българо-турската граница.

Премиерът Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и премиера на Люксембург, пред които представи предизвикателствата пред страната ни, свързани с миграцията и охраната на външната граница на Евросъюза. Борисов нагледно показа на границата на карта и посочи, че България се нуждае от подкрепа и солидарност. Преди дни премиерът поиска 160 милиона евро помощ за България за справяне с бежанците и получи уверението, че има подкрепа на страните от Вишеградската четворка.

Съществуването на Евросъюза е поставено на карта, заяви преди срещата германският канцлер Ангела Меркел. Според нея “национализмът, егоизмът и тенденциите към радикализация възпират и дори торпилират единното европейско действие“. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че “единственото логично нещо е да се направи трезва и честна оценка на ситуацията“.

Френският президент Франсоа Оланд също заяви, че Евросъюзът се намира в криза, заплашваща самото му съществуване. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа се нуждае от единство, без което не може да функционира.

В Братислава европейските лидери ще начертаят пътна карта за действие. Амбицията е големите реформи да са факт до следващата среща на върха през март догодина.Лидерите заявиха, че трябва да уверят европейските граждани, че са научили урока си от Брекзит и могат да възстановят стабилността и усещането на сигурност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейските дни на наследството `2016 наближават
Европейските дни на наследството `2016 наближават
Сръбската полиция арестува двама българи за трафик на мигранти
Сръбската полиция арестува двама българи за трафик на мигранти