САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Одобрен е План за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие

Правителството одобри план за 2019 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). Сред приоритетите в документа са забавянето на негативните демографски процеси и намаляването на броя на населението, преодоляването на негативните последици от неговото застаряване, както и ограничаването на диспропорциите в териториалното му разпределение.

от БГНЕС
13:24, 17.07.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света
одобрен план изпълнение националната стратегия демографско развитие

В плана са предвидени мерки и дейности за подобряване на репродуктивното здраве на населението, осигуряване на заетост и намаляване на бедността сред младите хора и за осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование.

Всички мерки са насочени към благоприятно повлияване върху основните демографски показатели - раждаемост, смъртност и миграции, развитието на качеството на човешките ресурси и адаптиране на секторните политики към демографските промени.

Планът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен план.

Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства според Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, други оперативни програми, както и по европейски и международни проекти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правителството одобри 12 млн. лв. за допълнителни разходи на МВР
Правителството одобри 12 млн. лв. за допълнителни разходи на МВР
Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума
Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума