НОВИНИ

Окончателно: Западният път на мигрантите е затворен

Западният Балкански път за мигрантите е затворен, а на нелегално влезли в Шенген мигранти ще се отказва достъп. Това е решението на министрите на вътрешните работи след редовен съвет в Брюксел. То беше взето след извънредна среща Европейски съюз - Турция в понеделник, на която беше постигнато принципно споразумение за овладяване на мигрантския поток.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:04, 10.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Турция поиска пари, напредък в преговорите за членство в Европейския съюз и махане на шенгенските визи, за да започне масовото приемане обратно на незаконно отишли в Гърция мигранти. Някои от вътрешните министри днес бяха скептични за махането на визите и казаха, че подробностите ще се обсъждат през следващите дни. Но е сигурно, че безконтролното движение на големи групи мигранти в Европа спира, каза председателстващия заседанието - холандският министър на миграцията.

Клаас Дейхов, министър на миграцията на Холандия: "Съгласихме се, че Шенген трябва да бъде възстановен, да се отказва влизане на хора, които нямат право, включително на такива, които не са кандидатствали за убежище, дори да са имали тази възможност. Незаконната миграция по Западния Балкански път беше прекратена".
;

Министър Румяна Бъчварова повтори, че България е готова за евентуален мигрантски натиск.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Анализирайки развитието на други граници миналата година, особености на трафиканския поток, сме го заложили в плана и сме го подсигурили с мерки. Т.е. Няма да сядаме и да се чудим: "Какво да правим сега", а знаем - при този вариант правим това, при по-тежкия - това и т.н. Заради това направихме и учението".

Европейската комисия разработи план за спешно устройване на до сто хиляди души, които могат да се окажат блокирани в Гърция. Спешно бяха отпуснати над 275 милиона евро в помощ на държави, поставени под голям мигрантски натиск. България също е поискала помощ от Европейската комисия, включително техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов: Съдът не е на никого - нито на ГЕРБ, нито на ДСБ
Лозан Панов: Съдът не е на никого - нито на ГЕРБ, нито на ДСБ
73 години от спасяването на българските евреи
73 години от спасяването на българските евреи