НОВИНИ

Оливер Иванович беше убит в Косовска Митровица

Един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович беше показно застрелян в град Косовска Митровица. Нападателите се издирват. Покушението беше осъдено от властите на Косово, официален Белград и международната общност. Заради убийството, сръбската делегация напусна преговорите с Прищина в Брюксел. Оливер Иванович не признаваше независимостта на Косово, но беше смятан за умерен политик. Българският министър-председател Бойко Борисов също осъди убийството на Иванович и проведе разговор с премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:07, 16.01.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света
Оливер Иванович (2010 г.): "Правителството на Сърбия е на същата позиция, както и на предходните избори - че сърбите не бива да участват във вота, защото с преговори може да се осигурят по-добре техните права. Струва ми се, че вече е ясно, че който и да участва в изборите, ако няма подкрепата на сръбското правителство, няма да е значим политически партньор нито за албанците, нито за международната общност."

Това са думи на Иванович две години след едностранното обавяване на независимост на Косово.

;

64-годишният политик и някогашен лидер на сръбската общност в северно Косово беше застрелян с пет куршума тази сутрин в населената предимно със сърби част на Косовска митровица. Иванович е пристигал в офиса на партията си в частна къща в града. По Иванович е стреляно от движеща се кола, намерена изгоряла на съседна улица.

Милан Иванович, директор на болницата в Северна Косовска Митровица: "45 минути се опитвахме да го реанимираме. Но още при приемането му в спешното отделение нямаше признаци на живот. Не успяхме да го върнем и около 9:15 ч. беше констатирана смъртта му."

В разделената Митровица, където е най-голямата сръбска общност в Косово, доскоро патрулираха мироопазващите сили на НАТО КейФОР, разположени там от 1999 г. В тази напрегната атмосфера, Иванович е смятан за умерен. Той е от малкото косовски сръбски политици, които говорят албански.

;

Въпреки че не признава независимостта на бившата сръбска провинция, Иванович пледира за диалог с властите. Той е водач на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация, истина". Беше депутат в косовския парламент и държавен секретар за Косово в правителството в Белград между 2008 и 2012 година. По професия е инженер, а и е изучавал и икономика. Женен с трима сина.

Небойша Влаич, адвокат на Оливер Иванович: "Той беше най-добрият сред нас. Миротворец. Бранеше и съхрани този град, в който всички живеем. Затова всеки сърбин тук днес е тъжен."

Иванович беше един от ключовите партньори за НАТО, ООН и Европейския съюз в Косово след войната там. Миналото му не е еднозначно. През 2016 г. Иванович беше осъден на девет години затвор за военни престъпления. През февруари миналата година присъдата беше отменена заради процесуални нарушения и беше нареден нов процес.

Заради убийството, Белград прекъсна преговорите с Прищина в Брюксел.

Марко Джурич, директор на канцеларията за Косово в правителството на Сърбия: "Убийството на Оливер Иванович е престъпен и терористичен акт, насочен срещу целия сръбски народ с цел да се дестабилизира ситуацията в Косово и Метохия, конкретно да се предизвика хаос в северната част и сърбите в Косово и цяла Сърбия да бъдат хвърлени в пъкъла на конфликта."

Косовският президент Хашим Тачи призова към бързо разкриване на извършителите на убийството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват лифтовете на Витоша
Проверяват лифтовете на Витоша
Дървена ваканция за учениците в Куклен заради авария в парната инсталация
Дървена ваканция за учениците в Куклен заради авария в парната инсталация