НОВИНИ

Омбудсманът: Унизително е клошарите да бъдат подлагани на глоби

Мисля, че е унизително за човешкото достойнство хората, които са притиснати от обстоятелствата, да бъдат натоварени с допълнителни глоби, такси и репресии от страна на българската държава. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по повод предлаганите промени в Закона за управление на отпадъците в ефира на "Денят започва" по БНТ 1. Според тях, клошарите, които изпразват контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, ще бъдат глобявани между 300 и 1000 лв.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Денят започва
09:05, 08.01.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
омбудсманът унизително клошарите бъдат подлагани глоби

Мая Манолова:
Живеещите на улицата едва ли разполагат със огромни суми от няколко хиляди лева, иначе нямаше да се занимават с ровене в боклука. Резонно възниква и въпросът защо след като въведоха възможности за разделно събиране и изхвърляне на боклук, МОСВ и Столична община не създадоха възможности за обработване на тези разделно събрани отпадъци.

Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство, защото идеята да вземеш на голия и босия обувките и дрехите е лишена от смисъл и от справедливост, и не отива на нито едно министерство да прави подобни предложения.
;

Думите на омбудсмана бяха провокирани от репротаж в предаването "Денят започва", който представи идеите на сдружението "Градски номади", които ще направят възможно социалното включване на бездомните у нас. По неофициални данни в момента това са близо 100 хиляди души. Мая Манолова и представители на сдружението ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят заедно общо становище относно предлаганите промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бездомник получава дърва за огрев срещу почистване на сняг
Бездомник получава дърва за огрев срещу почистване на сняг
Нова вълна от напрежение между Саудитска Арабия и Иран
Нова вълна от напрежение между Саудитска Арабия и Иран