НОВИНИ

ООН призовава за хуманитарни коридори за цивилните в Идлиб

Хуманитарната обстановка в Сирия се влошава. Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет поиска създаването на хуманитарни коридори, които да позволят на цивилните граждани да бягат от сраженията в провинция Идлиб.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:42, 18.02.2020
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Нов епизод от продължаващата вече 9 години война в Сирия. От декември сирийските правителствени сили водят сражения, за да установят контрол над Идлиб. Северната провинция е последната крепост на бунтовнически и джихадистки групировки.

Тя е от стратегическо значение за правителството на Башар Асад. Граничи с Турция на север и е ключова за комуникациите между столицата Дамаск и Алепо на изток и Латакия - на запад.

От началото на конфликта в Сирия през 2011 г. разпределението на силите често се променя.

През последните 5 години президентът Башар Асад успя да си върне контрола над 70% от територията на страната, но провинция Идлиб остава на опозицията. Там действат и джихадистки групировки.

Башар Асад не желае да отстъпи. В телевизионно обръщение снощи сирийският президент заяви, че офанзивата на правителствените сили, подкрепяни от руски самолети и проирански милиции, и няма да бъде прекратена до пълното освобождаване на Сирия.

Башар Асад, президент на Сирия: Битката за Алепо и Идлиб продължава, независимо от празните призиви, идващи от север.

Асад е категоричен, че военната офанзива срещу бунтовниците в северозападните сирийски провинции е само началото на пълното им поражение.

Смята се, че в Идлиб действат между 12 000 и 15 000 бойци на групировката Хаят Тахрир аш-Шам, свързвана с Ал Кайда и определяна от ООН като терористична организация.

Към тях се прибавят и джихадистите от нов клон на Ал Кайда в Сирия, чийто брой е между три хиляди и пет хиляди. Враждуващи преди, след началото на атаката на сирийската армия, те се обединиха в общ фронт.

Общо с подкрепяните от Турция опозиционни групировки, анти- правителствените сили са между 22 000 и 50 000.

Заради бойните действия загинаха десетки, а стотици хиляди - повечето жени и деца, бяха прокудени от домовете им. Много от тях са принудени да бягат да пореден път. От ударите северно от Алепо вчера сериозно пострадаха две болници.

Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека: Смъртта на 93%от жертвите е причинена от сирийските правителствени сили и техните съюзници.

Според експерти въпреки настъплението на Асад, бунтовниците може да запазят контрола над част от Идлиб с помощта на Анкара. Турция, която вече прие повече от три и половина милиона сирийци, се опасява от нов бежански поток.

В този контекст турските и руските военни възобновиха съвместните патрули в района на сирийско-турската граница.

Ситуацията в Северозападна Сирия е близо до хуманитарна катастрофа, алармира международната общност. По данни на ООН от началото на годината 298 цивилни граждани са убити в провинциите Идлиб и Алепо. Близо 900 000 са напуснали домовете си от декември досега, бягайки от сражения и бомбардировки.

Броят на сирийците, напускащи домовете си през последните седмици е по-голям, отколкото за който и да е предишен период от войната, която продължава вече 9 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с нов филм за Васил Левски - гледайте на 19 февруари от 21:30 ч
БНТ с нов филм за Васил Левски - гледайте на 19 февруари от 21:30 ч
Прави ли завой България по пътя към еврозоната?
Прави ли завой България по пътя към еврозоната?