Определиха дата на президентските избори в Румъния

Първият тур на президентските избори в Румъния ще се състои на 10 ноември, а вторият – на 24 ноември. Това стана ясно след предварителни консултации между премиера Виорика Дънчила и представителите на Постоянния избирателен орган (ПЕО).

от БГНЕС
14:54, 03.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
определиха дата президентските избори румъния

Последните президентски избори се състояха през ноември 2014 г., след като Клаус Йоханис ги спечели след втория тур.

Президентът Клаус Йоханис заяви в неделя в Брюксел, преди заседанието на Европейския съвет, че иска да бъде президент на Румъния, като по този начин отрече информацията, че ще се кандидатира за висок пост в Европейския съвет или до Европейската комисия.

Последните социологически проучвания, публикувани вчера сочат, че Клаус Йоханис ще спечели втори мандат в президентския дворец в Коточани.

Управляващата социалдемократическа партия (СДП) все още не е решила кой ще е нейният кандидат. Очаква се няколко души да се състезават в партията за кандидат – президент. Премиерът Дънчила каза, че няма да участва в надпреварата, докато Еуген Теодоровичи, Ливиу Плесояну и Сербан Николае изразиха намерението си да се включат в нея.

В същото време Дънчила се съгласи с Калин Попеску Търичану да има коалиция между социалдемократите, АLDE и Про-Румъния с общ кандидат за Коточани.

Що се отнася до Алианса USR-PLUS, от тях се очаква да изберат кандидат за президент по време на Конгреса си на 13 юли. Най-добре позициониран е председателят на USR Дан Барна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хотели и ресторанти в Банско се съгласиха да ограничат пластмасата
Хотели и ресторанти в Банско се съгласиха да ограничат пластмасата
Избраха Давид Сасоли за председател на Европейския парламент
Избраха Давид Сасоли за председател на Европейския парламент