НОВИНИ

Оранжев код за ураганен вятър в Северна България

Със силен вятър и оранжев код за 17 области в страната започна седмицата. На места в Северна и Източна България поривите на вятъра достигнаха 100 километра в час. Много селища останаха без ток, има десетки сигнали за паднали дървета и клони.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе екип на БНТ 2
20:06, 30.10.2017
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Бурният вятър, който бушува от снощи в страната ни, нанесе поражения предимно в Северна и Североизточна България, но повечето не са сериозни. Няма данни за пострадали хора. В Дулово заради повалени електрически стълбове временно беше ограничено движението по пътя Ситово – Дулово. В част от прохода Петрохан движението беше пренасочено в едната лента, докато пътят се почиства от падналите клони и дървета.


СОФИЯ

Десетки сигнали за паднали дървета в цялата страна са получени заради лошото време в Гражданска защита. Във Враца 5 населени места са без електрозахранване. В Лом силният вятър е изкоренил дървета, едно от тях е паднало върху паркиран лек автомобил, а друго е затиснало входа на жилищен блок. Вятърът доведе и до прекъсване на тока в града на 200 улици. В София е постъпил сигнал за наклонен от вятъра стълб за улично осветление, който затруднява движението по бул. "Александър Стамболийски". Билборд падна на бул. "Тодор Александров". Силният вятър в Перник пък вдигна платна от скеле на блок и го стовари върху лека кола.

ТЪРГОВИЩЕ

Бурният вятър, който бушува от снощи и в Търговище, срути мазилка на жилищен блок в централната част на града.

- Някои от тях са с тегло от половин килограм което респективно би било фатално за хората, които минават оттука. Средно на минута минават между 3 4 човека.

Това е трети инцидент от началото на тази година. Хората казват, че причината за падналата мазилка не е само във вятъра, но и защото собствениците на апартаментите не са взели мерки за укрепване на фасадата.

РУСЕ

В Русе поривите на вятъра достигнаха 86 километра в час. Сигналите основно са за паднали клони и дървета, в един от случаите е счупено задното стъкло на автомобил. Заради силния вятър са подадени щормови предупреждения на капитаните на корабите, плаващи по Дунав.

Павлин Цонев – изп. директор на АППД – Русе: Всеки се съобразява с обстановката, съобразява се с мястото, където ще пътува, за да може да предвиди, ако навлиза в мост или друго съоръжение или препятствие, което препятства габаритите на фарватера, да може да се съобрази и да премине безопасно. Ветрилната площ е голяма и трябват доста умения у щурманите.

ПЛОВДИВ

Силният вятър в Пловдивско счупи няколко дървета. Едно от тях падна върху кола тази сутрин в Съдийски квартал в близост до детска градина. Сутринта екип на Градини и паркове е отрязал дървото от дъно.

Иван Минев: То това дърво се беше така или иначе компрометирано и просто беше въпрос на време кога ще падне, и много се радвам че моята кола не беше паркирана тука, защото точно тука си я паркирам.

БЛАГОЕВГРАД

Повишена е опасността от падащи камъни в Кресненското дефиле и по второкласния път Симитли – Гоце Делчев. От Областното пътно управление в Благоевград предупреждават шофьорите да карат внимателно в тези участъци. Вятърът в района на Банско и Добринище е със скорост над 100 километра в час, като на височина над 2 хиляди метра е ураганен. Планинските спасител не препоръчват да се правят излети.


Силният вятър във Варна, който през нощта достигна 65 километра в час, предизвика рядко природно явление – отлив на морето.

ВАРНА

Доцент Орлин Димитров от Института по океанология в града обясни, че природният феномен се появява, когато в продължение на часове духа силен вятър под ъгъл спрямо морската повърхност. От посоката му зависи дали ще има отлив или прилив. В района на Рибарското селище “Карантината” днес отдръпналата се вода даде възможност за богато угощение на гларусите, които пируваха с дребни дънни ракоообразни. Подобно явление във Варна е наблюдавано през септември 2013-а.


Да завършим все пак оптимистично. През следващото денонощие вятърът ще отслабне. Ще остане ветровито, но все пак синоптиците обещават утре да преобладава слънчево време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Първа оставка в кабинета Борисов 3: Тръгва Николай Петров
​Първа оставка в кабинета "Борисов 3": Тръгва Николай Петров
Пчелари от цялата страна излизат на протест заради неизплатени субсидии
Пчелари от цялата страна излизат на протест заради неизплатени субсидии