​Остава неспокойна обстановката в Каталуния

В телевизионно обръщение испанският крал Фелипе Шести заяви, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата. Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си. А в самата област се проведоха многохилядни протести в подкрепа и срещу независимостта на Каталуния.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:49, 04.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

В знак на солидарност с полицията десетки происпански настроени демонстранти се събраха пред хотел в каталунския град Пинеда, където са настанени полицейски служители. Те скандираха в покрепа на силите на реда и развяваваха испански знамена. Испанската полиция претърпя критики заради действията си в деня на референдума за самоопределение на Каталуния. Според местните власти стотици са ранените.

Контрапротест се състоя вчера в Барселона, където според съобщенията са се стекли над 700 хиляди души, за да изразят несъгласието си срещу полицейското насилие. Жителите на квартал в Барселона изписаха с телата си на площад посланието "Помогни ни, Европа", пеейки "ние гласувахме".

На политическо ниво съгласие засега няма. Испанският крал Фелипе Шести обаче е категоричен, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата и предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания.

Фелипе Шести, крал на Испания: Дълго време някои власти в Каталуния съзнателно и умишлено нарушават конституцията и статута си на автономна област. Законът признава и пази техните институции и самоуправление. С решенията си те систематично нарушиха закона и проявиха недопустима липса на лоялност.

Реакциите не закъсняха.

Феликс, каталунец: Той не каза нищо ново. Това бе патетична реч, предназначена за испанците извън Каталуния. Той не говори на онези два милиона души, които гласуваха и тези, които протестираха. Патетична реч, по-добре да не беше казвал нищо.

А каталунският лидер Карлес Пучдемон отново заяви, че Каталуния ще обяви независимост до дни. Запитан от Би Би Си какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка, която променя всичко".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отварят офертите за ТОЛ системата
Отварят офертите за ТОЛ системата
​Министерският съвет ще проведе изнесено заседание в Евксиноград
​Министерският съвет ще проведе изнесено заседание в Евксиноград