НОВИНИ

Променят се условията за роуминг в рамките на ЕС от 15 юни

От 15 юни отпадат надценките за разговори в роуминг в рамките на Европейския съюз. Въпреки това обаче остават редица ограничения, които операторите ще могат да налагат, ако се усъмнят, че абонатите са недобросъвестни. За какво трябва да внимаваме - разказва Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 07.06.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Точно след една седмица всички мобилни оператори на територията на Европейския съюз, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн са длъжни да премахнат надценките на разговори между абонатите си. Така на практика ако се обадите на свой приятел в Германия, би трябвало да платите същото, което бихте платили, ако звъннете на приятел, който е на друг мобилен оператор у нас. Такива обаждания обаче не могат да се осъществяват безгранично.

Васелин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията: Тъй като операторите ще имат малко напрегнатост по изпълнението на това задължение, се предвижда да бъде спазвана така наречената политика на справедливото ползване. Половината от този лимит, който имате трябва да се използва в страната, в която живеете, когато докажете, че има причина, тоест отивате да учите, отивате командировка, то тогава в продължение на четири месеца оператора ще следи вашето поведение.

Първо, когато потребителите са закупили карти в държавата, в която живеят нямат право да закупуват карти от други страни. Второ нямат право да използват един и същи абонаментен план само за роуминг или да купуват няколко последователни карти и да ги използват само в роуминг.

И докато тарифирането при разговорите е ясно, при мобилния интернет ще действа формула.

Искра Кусева, директор в мобилен оператор: Тази формула се определя като тарифата ви се умножава по две и се дели на цената на едро. Примерно ако имате 30 лева абонаментен план с 30 лева пренос на данни, то тези 30 лева се умножават по две, стават 60 лева и се делят на 15 - 7,7 евро, тоест вие ще имате възможност да ползвате в рамките на вашия план 4 гигабайта. След това ако имате необходимост ще бъдете таксувани допълнително на тази цена, която не може да бъде по-висока от цената на едро.

По данни на Комисията за регулиране на съобщенията в момента цената на едро е 6,5 стотинки на минута за изходящо повикване, 2 стотинки за текстово съобщение и 15 лева за гигабайт мобилен интернет.

Експертите съветват ако сега сте на определен тарифен план за роуминг, да се запознаете с новите условия преди да го преподписвате. Независимо за какъв срок е, той отпада от 15 юни.

Основен проблем, който засяга мобилните оператори у нас, обаче остава обхвата.

Васелин Божков: Един от приоритетите е подобряване на покритието в България, защото не е тайна, че когато им четеш рекламните блокове на операторите 99,99% от територията е покрита. Всеки един от нас, който ползва мобилните услуги, ще се изсмее.

Абонати, които имат проблем с обхвата да търсят правата си както пред комисията, така и пред самия мобилен оператор-съветват от КРС .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнемат лиценза на фирмата, поддържала пропадналия асансьор
Отнемат лиценза на фирмата, поддържала пропадналия асансьор
Националният борд по туризъм осъжда вандалския акт на шведа срещу камериерката
Националният борд по туризъм осъжда вандалския акт на шведа срещу камериерката