НОВИНИ

Oт БСП свързаха Делян Добрев с нова хасковска роднинска схема

Делян Добрев е депозирал оставката си в Народното събрание. БСП отправи нови обвинения за роднински назначения в Булгартрансгаз. Днес престрелката между двете партии продължава, а в този час депутатите от ГЕРБ решават каква ще бъде позицията им утре при гласуване на подадената оставка.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:15, 03.10.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Днес от БСП свързаха Делян Добрев с нова хасковска роднинска схема в държавната фирма "Булгартрансгаз". Според левицата този партийно - роднински модел, изграден от ГЕРБ, преминава и в националните структури на управление и деформира основните механизми на демокрацията в България.

Този път обект на разследване от страна на БСП е държавното дружество "Булгартрансгаз ЕАД". Схемата, която показаха в червената централа визира част от членовете на ръководните органи на дружеството, които по тяхна информация са общински съветници на ГЕРБ в Хасково, а изпълнителният директор Георги Гегов е съпруг на депутата от ГЕРБ Теодора Георгиева и кум на друг депутат Александър Ненков. Съпругата на последния пък също е служител на "Булгартрансгаз" и подчинена на своя кум Гегов.

Валери Жаблянов - БСП, зам.-председател на НС: Става въпрос за старателно, дълго време изграждано взаимодействие между органите на ГЕРБ на централно ниво, на местно ниво с цел монополизиране на социалното и политическото пространство. Категорично оспорваме съществуването на този модел. Ще предприемем всички възможни мерки този модел да бъде прекратен, разрушен, защото очевидно е, че не става въпрос за обвързаности и зависимости изградени само в местната власт.

Жаблянов уточни, че позицията на БСП е принципна, когато се обявява срещу партийно-роднинския модел независимо от коя партия произтича и че случаят с червения кмет на Каварна също ще бъде проверен.

Беше коментирано и създалото се напоследък напрежение между президента Румен Радев и ГЕРБ. От БСП подчертаха, че застават зад държавния глава, защото атаката срещу него от страна на ГЕРБ е продължила с месеци.

Според Валери Жаблянов Румен Радев има цял мандат, в който ще покаже, че може да бъде обединител на нацията.

Предвид външно - политическите обстоятелства, свързани със страната ни обаче, от ляво предполагат, че и президентът и правителството ще потърсят пътища за нормализиране на взаимодействието между институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмици на осиновяването. Специалисти консултират настоящи и бъдещи осиновители
Седмици на осиновяването. Специалисти консултират настоящи и бъдещи осиновители
Сърбия пита ЕК защо случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани
Сърбия пита ЕК защо случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани