НОВИНИ

От нашите пратеници - Гърция е пред хуманитарна катастрофа

Заради мигрантската криза Гърция е пред опасност от хуманитарна катастрофа. Помощта, която Евросъюзът отпуска на южната ни съседка в размер на 700 млн. евро, няма да покрие средствата за бежанския поток само за тази година.

bnt avatar logo
от И. Никодимов, Ал. Марков
18:35, 04.03.2016
Чете се за: 01:51 мин.
По света

Сега около 30 хиляди души, тръгнали по Балканския маршрут на мигрантите, са блокирани в Гърция. При пункта Идомени на гръцко-македонската граница, са струпани 12 хиляди хиляди мигранти, които в ужасни условия чакат да продължат пътя си в Европа. От Евростат посочват, че повече от два пъти се е увеличил броят на кандидатствалите за убежище в ЕС през 2015 спрямо 2014.

Не е изключена и вероятността затварянето на границите по т.нар. Балкански маршрут да обърне мигрантската вълна към България. Три дни преди срещата на върха между Европейския съюз и Турция, дипломатическите совалки отново се засилиха. Решения за бежанската криза днес се търсиха в Анкара, Атина, Париж, Брюксел.

Нашите репортери са на едни от най-горещите точки по бежанските маршрути.

  • Иво Никодимов е в Солун, където пристигат фериботите с мигрантите. В репортаж в "По света и у нас" в 20 ч. той разказа, че на пристанището в Солун гръцките власти с фериботи докарват до континента мигрантите от островите Лимнос и Лесбос. В опит да овладеят ситуацията в Северна Гърция и най-вече по границата с Македония, през последните 2 дни нама фериботи, които пристигат в Солун, така и в Кавала.

Лагерите край Драма и Солун вече са препълнени до краен предел. Няма къде да бъдат настанявани прииждащите мигранти.


;

  • Александър Марков е на пункта Идомени, който тези дни буквално се пука по шевовете. В репортаж от мястото на събитието в "По света и у нас" в 20 ч. той разказа, че в Идомени положението е абсолютно нетърпимо. Колко време властите ще успеят да удържат положението - никой не може да прогнозира.

От Солун до Идомени са 68 километра. Повечето от семействата вървят пеша до граничния пункт. Други плащат в пъти повече от нормалната цена, за да вземат такси. В Идомени в момента има над 12 хиляди бежанци. Лагерът се задъхва, защото Македония продължава да пропуска твърде малко мигранти. Хуманитарни организации предупредиха, че ситуацията е на ръба на хуманитарна криза. Според експерти ако не се намери решение, в лагера могат да избухнат сцени на насилие.

;

Мохамед е от Афганистан. Един от многото, които няма да преминат в Македония. Нито сега, нито по-късно. Не знае, че Македония е забранила на афганистанците да влизат, тъй като ги счита за икономически емигранти.

Мохамед, дизайнер: "Афганистанците сме бежанци като всички други тук. В Афганистан също не е безопасно да се живее. Европейският съюз ни каза - заповядайте. А сега затваря границите си за всички - сирийци, иракчани, афганистанци".

Мохамед е живял и работил в Кандахар. Казва, че е професионален дизайнер. Но талибаните го набелязали.

Мохамед, дизайнер: "Талибаните ме нарочиха, защото да си дизайнер, влизало в противоречие с исляма. Това, според тях, било християнско".

Стотици като Мохамед остават тук - нито могат да продължат, нито да се върнат. Дори да имат документи, оказва се, че те масово са със сгрешени данни. И македонската полиция ги връща.

Фарис, от Ирак: "Тук пише, че съм роден на първи януари 1992 година. Това не е вярно. Роден съм на 25 март 1992-а. Казаха, че и най-малката грешка може да ни попречи да преминем".
Ако границата скоро не се отвори, според гръцките власти, 100 000 мигранти ще бъдат блокирани в Гърция.;

Пристигналите в Солун мигранти гръцкото правителство настанява в този лагер край солунския квартал Диавата. Само преди няколко дни мигрантите бяха изпотрошили оградата за да тръгнат към границата с Македония, за да продължат пътя си към Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов план на ЕК за мигрантската криза
Нов план на ЕК за мигрантската криза
Втори ден протести заради неизплатени средства
Втори ден протести заради неизплатени средства