НОВИНИ

Откриха загинали туристи в останките на корабчето "Русалка"

Най-малко две тела са открити в останките на круизното корабче "Русалка", което беше извадено от водите на река Дунав в унгарската столица Будапеща.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:38, 11.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Операцията по изваждането на "Русалка" започна рано тази сутрин. Останките на круизното корабче бяха изтеглени с помощта на плаващ кран.

Подготовката на акцията започна преди няколко дни. Водолази прекараха специални ленти през корпуса на плавателния съд. Той беше изваден много бавно от водата, защото не е ясно колко и какви са щетите по 70-годишния кораб.

"Русалка" с 35 души на борда - южнокорейска група и унгарския екипаж, потъна след като беше ударена от друг, по-голям, плавателен съд по време на пороен дъжд в края на май. Седем души бяха спасени непосредствено след инцидента. Загинаха 20 души, а 8 се водеха безследно изчезнали. Експерти не изключиха вероятността на борда да има и още тела.

Действията по изваждането, които се извършват от унгарски и южнокорейски екипи, се забавиха заради пълноводието на река Дунав.

Капитанът на по-големия кораб, ударил "Русалка", 64-годишният украински гражданин Юрий С. е задържан. Той е обвинен в неправомерно поведение в речния трафик, довело до човешки жертви.

Останките на "Русалка" ще бъдат преместени на безопасно място, за да започнат огледите на полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взривиха автомивка в кв. Надежда
Взривиха автомивка в кв. "Надежда"
Арт посоки: Българската перспектива в модернизма
Арт посоки: Българската перспектива в модернизма