НОВИНИ

Обсъждат премахване тавана на пенсиите

Да отпадне ли таванът на пенсиите ще обсъжда утре социалната комисия в парламента. Според социалния министър Бисер Петков, за да се вземе такова решение трябва да се отчете не само финансовата част. Необходимо е да се прецени дали това ще е справедливо и как ще бъде прието в обществото. А според финансовия министър Владислав Горанов е малко вероятно таванът да бъде отхвърлен за догодина.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
15:34, 25.09.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Предложението за отпадане тавана на пенсиите идва от Инициативен комитет, който е внесъл в Народното събрание петиция с около 5000 подписа. Инициаторите на петицията не са съгласни със сегашния механизъм, според който от 1 януари 2019 година таванът отпада само за пенсионираните след тази дата. За старите пенсии максималният размер се увеличава от 910 на 1040 лв.

Социалният министър Бисер Петков заяви,че искането на Инициативния комитет ще бъде обсъдено още утре, но постави няколко въпроса.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: До колко обществото ще приеме тези пенсии за справедливо изчислени? Защото отново подчертавам, че съответно за времето преди 1997 година няма регистър на осигурените лица и не е тайна, че съществуват опити за измами чрез представяне на неверни документи.
;

А заради тях, ако го нямаше тавана, някои пенсионери щяха да получават много високи пенсии.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира темата за неправомерно изчислените пенсии. Той заяви, че таванът не може да отпадне докато не се изяснят периодите, за които НОИ няма цялости данни. Това според него е малко вероятно да стане през 2019 г., но ще се работи в тази посока.

Владислав Горанов - министър на финансите: Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне тогава и само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула натупани от отменения Закон за пенсиите през Кодекса за задължително обществено осигуряване до безбройните изменения за социално осигуряване изчезнат.

От КНСБ пък припомниха, че от догодина таванът ще се изчислява като 40% от максималния осигурителен доход, който сега е 2 600 лева. Затова предлагат да се увеличи максималния осигурителен доход, вместо да се маха тавана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нелегалното производство на акцизни стоки ще се третира като престъпление
​Нелегалното производство на акцизни стоки ще се третира като престъпление
Тийнейджър беше спасен в Индонезия след 49 дни в океана
Тийнейджър беше спасен в Индонезия след 49 дни в океана