НОВИНИ

Палестинският президент: Омар Зайед е убит в София

Смъртта на палестинаца Омар Зайед в посолството на Палестина в София предизвика реакции извън границите на България.

палестинският президент омар зайед убит софия
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 26.02.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Палестинският президент Махмуд Абас каза, че Заейд е бил убит, съобщи Асошейтед прес. Абас е създал специална комисия за разследване на случая, която незабавно ще отпътува за България. Според посланика на Палестина у нас комисията ще престигне още утре сутринта, за да работи заедно с българските си колеги.
Палестинският дипломат, както и групировката Народният фронт за освобождение на Палестина, обвиниха Израел за смъртта на Омар Зайед.

Посланик Ахмед Ал-Мадбух заяви:

„Омар е един от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил своя дълг към своята земя и своя народ. Неговото убийство е резултат на това,че израелската окупация продължи да го преследва”

Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП) разпространи изявление, в което обвини израелската служба за външно разузнаване и специални операции Мосад, че е убила Зайед. Според палестинската марксистка революционна групировка мъжът, който е бил неин член, е бил застрелян в главата.

В коментара си президентът Махмуд Абас обаче не посочи кой стои зад смъртта на Зайед.

Палестинците обикновено хвърлят вината за убийства на техни активисти по света на израелското разузнаване, отбелязва Франс прес.;

Казусът на Омар Зайед е важен и за Израел и за Палестина.

Това става ясно не само от реакциите от палестинската страна. Днес премиерът Бойко Борисов в коментар за смъртта заяви, че въпросът е бил повдигнат тази седмица по време на срещите му и с палестинските и с израелските власти.

„И на двете страни сме им казали, че България е правова държава и се действа само по закон”, каза Бойко Борисов.
;

Биографията на Омар Зайед показва значението му за двете страни.

През 1986 г. мъжът бил осъден на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент в Стария град на Ерусалим заедно с брат си Ахмед Зайед и трети палестинец. През 1990 г. той бил настанен в болница във Витлеем, на Западния бряг, след като обявил гладна стачка. Зайед избягал от лечебното заведение и след като минал през няколко арабски страни, се установил в България. Мъжът живеел в София от 1994 г. През декември Израел поискал Зайед да бъде екстрадиран от България. Междувременно мъжът се преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран. Съдебното заседание по въпроса, насрочено за 14 декември, било отложено, тъй като Найеф Зайед не се явил в съда. Брат му Ахмед и третият палестинец, осъдени на доживотен затвор за убийството на ултраортодоксален евреин, бяха освободени през 2011 г. в съответствие със сделката за размяна на палестински затворници за израелския войник Гилад Шалит, държан за заложник от палестинското ислямистко движение Хамас в продължение на пет години.

Казусът се следи и от международния новинарски канал Ал Джазира със седалище в Катар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опазване на пчелите от третирането на посевите с препарати
Опазване на пчелите от третирането на посевите с препарати
Филм за живота и чудесата на Свети Серафим по БНТ2
Филм за живота и чудесата на Свети Серафим по БНТ2